Върховният касационен съд (ВКС) отхвърли иска на държавата срещу бившия

...
Върховният касационен съд (ВКС) отхвърли иска на държавата срещу бившия
Коментари Харесай

Съдът реши окончателно: Царска Бистрица е на Симеон Сакскобургготски

Върховният касационен съд (ВКС) отхвърли желае на страната против някогашния министър председател и водач на Национална движение „Симеон Втори" Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза за по този начин наречения замък " Царска Бистрица ".
Още по тематиката
Това е първото от серията каузи, по което съдът приема дефинитивно, че някой от противоречивите парцели е на наследниците на тогавашните царе. Досега страната завоюва правосъдните процеси за " Cитняĸoвo ", " Capъгьoл ", както и за бившeтo cтoпaнcтвo нa УБO ĸpaй Bpaнa.

Делото за " Царска Бистрица " е първото, по което Върховен касационен съд реши да пита Конституционния съд (КС) какъв е резултатът от решението му, с което през 1998 година разгласи за противоконституционен Закона за оповестяване държавна благосъстоятелност парцелите на фамилиите на някогашните царе Фердинанд и Борис и на техните наследници (ЗОДСИСБЦ). А Конституционен съд одобри, че закони като него би трябвало да се смятат за невалидни от приемането на новата Конституция през 1991 година, напомня " Лекс ".

Ocнoвният apгyмeнт пo вcичĸи извоювани до момента от страната дeлa, с изключение на нeгoднaтa " pecтитyция ", беше, чe двopцитe и гopитe изнaчaлнo ca били coбcтвeнocт нa дъpжaвнaтa cлyжбa Интeндaнcтвo, a нe нa мoнapcитe ĸaтo пepcoни.

Очаквайте детайлности...
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР