Върховният административен съд остави в сила определението на Административен съд-Стара

...
Върховният административен съд остави в сила определението на Административен съд-Стара
Коментари Харесай

ВАС окончателно разреши на ТЕЦ "Брикел" да работи

Върховният административен съд остави в действие определението на Административен съд-Стара Загора, с което е отхвърлено настояването на Регионална ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) за прекъсване на Топлоелектрическа централа " Брикел ". Заради въпросната заповед Регионална инспекция за опазване на околната среда на предприятието беше наложена насилствена административна мярка да прекрати индустриалната си активност по Закона за запазване на околната среда.

За затварянето на Топлоелектрическа централа настоя и някогашният министър на екологията Борислав Сандов, който разгласи, че " Брикел " не дава отговор на екологичните условия, на европейските правила и на българското законодателство. В края на юли Сандов изясни, че ТЕЦ-ът може да продължи да създава брикети, както и да зарежда с топла вода Гълъбово и след прекъсване на мощностите за произвеждане на ток. Върховните магистрати са се произнеси само във връзка с предварителното прекъсване на осъществяването на заповедта на Регионална инспекция за опазване на околната среда, само че не и във връзка изказванията на екоинспекцията за замърсяване на околната среда, прецизират от Върховен административен съд.

Съдът счита, че нарушаванията на " Брикел " при опазването на природата е отвън предмета на правния спор за предварителното осъществяване на заповедта. Ако Върховен административен съд прегледа и разяснява тези изказвания, би се достигнало до изговаряне по разногласието всъщност, което е неприемливо в границите на актуалното частно произвеждане, се стимулират висшите магистрати. По всички посочени 7 групи нарушавания, които са в детайли разказани в претекстовете на атакуваната заповед, би трябвало да се произнесе първоинстанционният съд.

Тричленният състав на Върховен административен съд установи, че определението е в сходство с образуваната трайна правосъдна процедура по този тип разногласия, съгласно която незабавното прекъсване на активността на Топлоелектрическа централа единствено по себе си води до причиняване на обилни и мъчно поправими вреди, акцентират от Върховен административен съд. Върховните магистрати споделят напълно изводите на първостепенния съд за характерния темперамент на производството на сдружението и мястото му в сериозната инфраструктура на страната според Закона за енергетиката и Директива 2008/114/ЕО на Съвета от 8 декември 2008 година

ТЕЦ-ът е в листата на стратегическите обекти и действия от голяма важност за националната сигурност и това значи, че активността му е от висок публичен интерес и незабавното й прекратяване би уязвила значително този интерес, оповестяват от Върховен административен съд. И допълват, че от голяма важност в тази ситуация е и събитието, че предварителното прекъсване активността на " Брикел " би довело до спад на равнището на язовир " Розов бунар ", който е разгласен за предпазена зона през 2008 година от министъра на околната среда и водите.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР