Върховният административен съд може да разгледа жалбата срещу решението на

...
Върховният административен съд може да разгледа жалбата срещу решението на
Коментари Харесай

ВАС ще гледа жалбата за машините след вота

Върховният административен съд може да прегледа жалбата против решението на ЦИК за анулация на машинното гласоподаване най-рано в понеделник – ден след първия тур на локалните избори. Причината е, че Върховен административен съд просто не заседава през почивните дни, тъй че, в случай че в понеделник ЦИК изпрати окомплектована жалбата на ПП-ДБ, съдиите могат да заседават незабавно, само че по принцип имат и тридневен период.
Ако жалбата постъпи в точния момент, тя ще бъде разисквана още в понеделник и още тогава може да има решение, заяви БНР. Ако решението на ЦИК е незаконосъобразно, съдът ще върне още веднъж на ЦИК цялата кореспонденция с инструкции да се произнесе още веднъж по проблема с машинното гласоподаване.
Каквото и решение да вземе Върховен административен съд, ще го научим след първия тур на изборите.

Междувременно, стана ясно, че тъжба против анулираното машинно гласоподаване е подала и председателката на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева. Тя, като се изключи че оспорва решението всъщност, ползва доказателства и за липса на съществени реквизити в самото решение на ЦИК, което го прави незаконосъобразно.

Това не е първият случай, в който ЦИК се произнася по проблем, обвързван с изборите ден след изборите. Така беше през ноември 2021 година, когато имаше тъжба против условието за 100 % ръчно преброяване на машинните бюлетини. Тогава съдът се произнесе в деня след вота.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР