Въпросът за това дали издаването на визи за руски граждани

...
Въпросът за това дали издаването на визи за руски граждани
Коментари Харесай

ЕС е раздвоен по въпроса дали да забрани визите за руснаци

Въпросът за това дали издаването на визи за съветски жители би трябвало да бъде неразрешено се трансформира в нов мотив за разделяне в Европейския съюз.

Най-новото предложение, което идва от някои от източните страни в блока, цели да забрани на съветските туристи да влизат в Европейски Съюз, който предлага доста известни дестинации за отмора на руснаците. Но до момента в който европейските министри на защитата и външните работи се събират за неофициални диалози в Прага тази седмица, държавни лица признават, че в Съюза няма огромен интерес даже към тази относително евтина и нискорискова самодейност.

Германия и Франция насочиха взаимно предизвестие против сходна възбрана, като обявиха, че сходна стъпка, подкрепяна от други държави-членки на Европейския съюз, би била контрапродуктивна. Според тях тя единствено ще отчужди съветския народ и бъдещите генерации.

Берлин и Париж се оповестиха за по-внимателен надзор на заявките за визи поради опасности за сигурността, само че въпреки всичко считат, че документите за руснаци би трябвало да продължат да се издават.

" Не би трябвало да се отхвърляме да поддържаме продемократичните детайли в съветското общество. Нашите визови политики би трябвало да отразяват това и да продължат да разрешават контакти сред хората в Европейски Съюз с съветски жители, които не са свързани с съветското държавно управление ", показват те в общо изказване.

Източните и скандинавските страни от блока обаче имат друго мнение и се оповестиха изрично в поддръжка на възбраната.

" За мен е доста провокативно, че виждате съветски мъже по европейските плажове в Южна Европа, а в това време украински мъже на възраст сред 18 и 60 години даже не могат да изоставен страната си, а би трябвало да се борят за свободата си ", съобщи предходната седмица датският външен министър Йепе Кофод.

Въпросът за туристическите визи обаче ще бъде централна тематика на срещата на министрите на външните работи на блока в Прага, която ще се организира във вторник и сряда. На нея министрите ще разискват какви по-нататъшни стъпки могат да подхващат, с цел да глобяват Москва поради шестмесечната ѝ инвазия в Украйна.

Дипломат от Европейски Съюз завява пред " Ройтерс ", че външните министри могат да реализират кардинално единодушие за прекратяване на действието на съглашението за визовия режим с Русия, което би означавало, че руснаците ще се сблъскат с по-дълга процедура и ще заплащат 80 евро вместо досегашните 35 за визи за Европейски Съюз. Той обаче е на мнение, че различията във връзка с възбраната са прекомерно дълбоки, с цел да се реализира каквото и да е съглашение по този въпрос.

Миналата седмица външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис заяви, че руснаците влизат в Европейски Съюз най-вече през сухопътните граници на Естония, Латвия, Литва, Полша и Финландия. Според него тези страни могат да работят независимо, в случай че Европейски Съюз не реализира единодушие за възбрана в целия съюз.

Междувременно ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел сподели, че се надява министрите на защитата да му дадат зелена светлина да стартира работа по европейска задача за военно образование в Украйна. Нидерландия също поддържа концепцията, като съобщи, че работи по образованието за разминиране дружно с Германия.

Министрите на защитата, които също ще се съберат в чешката столица, евентуално ще реализиран кардинално единодушие за организирането на взаимни задачи за военно образование на украинските войски, показва " Ройтерс ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР