Въпреки високия темп на ваксинация в Западна и в части

...
Въпреки високия темп на ваксинация в Западна и в части
Коментари Харесай

Не искаме пета вълна. Кои страни заговориха за задължителна ваксинация

Въпреки високия ритъм на имунизация в Западна и в елементи от Централна Европа, четвъртата вълна на пандемията оказва мощно въздействие на целия континент.

Има държавни управления, които се осмелиха да заговорят за наложителна имунизация - една от най-критикуваните ограничения за справяне с пандемията. В най-малко една европейска страна това ще стартира да се ползва от началото на идната година.
Австрия
Става дума за Австрия, където са имунизирани близо две трети от популацията. Макар че това наподобява като огромен % спрямо България, за западноевропейска страна това е относително малко.

Австрия има близо деветмилионно население, което значи, че към три милиона души не са имунизирани. Случаите на инфектирани в страната са се нараснали до над 15 000 за денонощие в сряда, а потенциалът на лечебните заведения се изчерпва.

На този декор в петък държавното управление разгласи от понеделник за минимум 10 дни. Така Австрия стана първата страна в Европа, която връща цялостния локдаун през тази есен.

От началото на февруари 2022 страната ще опита да стане и първата, въвела наложителна имунизация за цялото население в Европа.

До момента съгласно Ройтерс в света има единствено три страни, въвели сходно условие, само че то се отнася единствено за най-възрастните хора – Индонезия, Микронезия и Туркменистан.

Най-често страните разчитат на зелени документи, както и на въвеждане на наложителни ваксини за работещите в обществения бранш, а от време на време и в частния. За Австрия обаче това се оказа незадоволително.

„ Твърде доста от нас не демонстрираха задоволително взаимност. Моля ви да помогнете. Включете се, подкрепете ограниченията, дано да се опитаме да понижим обществените си контакти за най-много 20 дни, с цел да защитим коледните празници “, сподели канцлерът Александър Шаленберг на конференция в петък.

"Не желаеме пета вълна, не желаеме шеста вълна, нито седма вълна ", добави той.

Позицията на канцлера обаче провокира забележителна опозиция от страна на крайнодесните. Лидерът на крайнодясната "Партия на свободата " Херберт Кикъл сподели, че по този метод Австрия се трансформира в "диктатура ".

Той го направи посредством видеообръщение, защото е карантиниран след позитивен тест за ковид.
 Херберт Кикъл на конференция за COVID-19, септември, 2021.
Партията на Кикъл e трета по величина в страната и значително е съдействала за скептицизма на част от популацията към имунизациите. Тя прикани жителите на митинг, като ден по-късно по улиците на Виена излязоха хиляди.

Преди да бъде въведена мярката публично, следва да се сформира закон, който да дефинира по какъв метод ще се ползва тя, както и какви ще бъдат изключенията, при които може човек да не се имунизира.
Чехия
По отношение на следствията от четвъртата вълна Чехия се намира даже в по-лоша обстановка. В сряда тя означи най-големия брой инфектирани дневно от началото на пандемията – над 25 000 души .

По данни на Ройтерс със своите 10.7 поданици страната има четвъртия най-голям брой инфектирани на глава от популацията в света.

Вследствие на това държавното управление на Андрей Бабиш предложи във вторник да бъде въведена наложителна имунизация за хора над 60-годишна възраст, както и за някои специалности . „ Това е най-застрашената възрастова група “, сподели Бабиш, представен от Ройтерс.

Не е несъмнено обаче дали тези ограничения фактически ще влязат в действие. Предстоят още разисквания преди въвеждането на ограниченията, а и Бабиш скоро ще напусне поста си, откакто се образува нова управническа коалиция.

Неговият конкурент, който се чака да бъде новият министър председател – Петър Фиала, е съперник на проектите за наложителна имунизация.
Германия
Друга страна, в която също се появиха политици в поддръжка на наложителната имунизация, е Германия. Някои от членовете на консервативния блок на Ангела Меркел предложиха тя да се вкара, откакто опитите да се увеличи % на имунизираните са се провалили. В момента той е 68% - покрай междинния за Европейския съюз.

В сряда в страната са регистрирани близо 80 000 нови случая при приблизително близо 55 000 дневно за миналата седмица.

Бъдещият канцлер Олаф Шолц обаче е по-скоро насочен към наложително имунизиране не на цялото население, а на избрани групи .

Очаква се той да наследи Ангела Меркел напълно скоро, откакто в сряда публично се образува новата ръководеща коалиция. Шолц ще назначи експертен екип, който ще следи развиването на пандемията и с който той ще се съветва при вземането на решения.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР