Въпреки сложния геополитически и икономически контекст, европейците продължават да ценят

...
Въпреки сложния геополитически и икономически контекст, европейците продължават да ценят
Коментари Харесай

Евробарометър: 57% от българите смятат, че България е спечелила от членството в ЕС

Въпреки комплицирания геополитически и стопански подтекст, европейците не престават да ценят участието в Европейски Съюз и остават много оптимистично настроени във връзка с неговото бъдеще. Голямо и устойчиво болшинство от европейците (72%) считат, че тяхната страна е спечелила от участието в Европейски Съюз. Основните аргументи за това мнение са, че Европейски Съюз способства за поддържането на мира и укрепването на сигурността и че участието в Европейски Съюз усъвършенства съдействието сред страните от блока. Toва се показва в проучване на „ Евробарометър “.
По отношение на изгодите, които жителите считат, че страната им е извлякла от участието си в Европейски Съюз, България се подрежда на едно от последните места, като единствено 57% от запитаните българи виждат изгоди задоволително изгоди от присъединението към блока. Основните изгоди, които показват сънародниците ни са новите благоприятни условия за работа, подобряването на съдействието сред страните от Съюза и приносът на Европейски Съюз за поддържането на мира и укрепването на сигурността.
70% от жителите на Европейски Съюз считат, че дейностите на блока оказват въздействие върху тяхното всекидневие. Запитани за политическите тематики, жителите желаят Европейският парламент да даде приоритет на битката с бедността и общественото изключване и публичното здраве като съществени тематики, следвани от дейностите против изменението на климата и поддръжката за стопанската система и основаването на нови работни места.
Социално-икономическите компликации към момента засягат доста европейци. 73% от интервюираните считат, че виталният им стандарт ще се намали през идната година. Повече от една трета от европейците (37%) изпитват компликации при заплащането на сметките от време на време или през множеството време.
Повечето европейци (53%) желаят Европейският парламент да играе по-важна роля, това е мнението на болшинството в 21 държави-членки. Мнозинството (57%) също по този начин показва интерес към идните избори за Екологичен потенциал, а 68% декларират, че евентуално ще гласоподават, в случай че европейските избори се проведат след една седмица - с 9 пункта повече, в сравнение с преди 5 години.
Данните за България сочат, че стандартът ни на живот се приближава до този на междинния европеец, само че 72% от интервюираните считат, че стандартът им ще се намали през идната година, а цели 59% настояват, че изпитват компликации при заплащането на сметките си. Същевременно едвам 39% от българите изпитват интерес към приближаващите европейски избори, а малко над половината (51%) имат намерение да гласоподават на тях.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР