Въпреки постигнатото споразумение, подписано с кабинета и гласувано в парламента,

...
Въпреки постигнатото споразумение, подписано с кабинета и гласувано в парламента,
Коментари Харесай

Лъгани сме много пъти. Защо не бяха вдигнати всички пътни блокади

Въпреки постигнатото съглашение, подписано с кабинета и гласувано в Народното събрание, част от миньорите и енергетиците не престават да стачкуват. Вече седмица те блокират автомагистрала " Тракия " при пътния възел до Стара Загора , както и Прохода на републиката при Гурково .

Протестиращите споделиха, че не имат вяра, че ще бъдат изпълнени уговорките в с правителствотои от Народното събрание съглашение.

Те споделят, че няма да освободят придвижването, до момента в който не бъдат изтеглени Териториалните проекти за обективен преход, които на Европейската комисия (ЕК) в края на предходната седмица.

За да бъдат утвърдени от Европейска комисия, проектите би трябвало да включват график за понижаване на мощностите на въглищните електроцентрали. Според тях въглищните централи би трябвало да спрат работа до 2038 година Въз основа на тези проекти България ще получи помощ от 3,5 милиарда лева за районите, подвластни от въглищната енергетика - Стара Загора , Перник и Кюстендил .

Още предходната седмица обаче министър председателят Николай Денков сподели, че с цел да не бъде пропусната тази опция, проектите би трябвало да бъдат изпратени на Брюксел до 30 септември .

В гласуваното съглашение е включен механизъм, по който въглищните централи да получават пари от страната, предоговаряне на поети задължения по Плана за възобновяване и резистентност, които засягат работата на централите, както и гаранция, че частните тецове няма да бъдат затваряни административно, а ще бъдат оставени да работят на пазарен принцип.

Едно от изискванията за прекратяването на блокадите беше съглашението от вторник да бъде скрепено и с решение на Народното събрание. То беше взето в сряда, когато протестиращите на автомагистрала " Струма " (служители на тецовете " Бобов дол " , " Дупница " и " Перник " ) подвигнаха блокадата си.

Тези на автомагистрала " Тракия " обаче споделиха, че остават и упрекнаха сътрудниците си в изменничество. Основното им искане е отдръпване на Териториалните проекти за обективен преход и нови договаряния по точките от съглашението. Те упорстват още за договаряния с ръководещите, само че на място, на шосето.

" Срещата с държавното управление в София си беше цялостен цирк. Нямаме доверие на властта, лъгани сме доста пъти. Искаме съответни решения. Да се изтегли териториалният проект от Европейската комисия и да се внесат нашите претенции в документа ", сподели пред Българска национална телевизия в четвъртък Георги Господинов , ръководител на структурата на КНСБ в мини " Марица-Изток " .

Правителството внесе проектите на 30 септември, когато изтече и срокът за изтеглянето им. Направят ли го, ръководещите споделят, че България ще загуби опцията да усвои помощите за енергиен преход.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР