Въпреки лошото време, над 450 000 души се разходиха из

...
Въпреки лошото време, над 450 000 души се разходиха из
Коментари Харесай

61-метров стенопис под мотото „Във вихъра на града“ вдъхна нов живот на емблематичен столичен подлез

Въпреки неприятното време, над 450 000 души се разходиха из галерията под намерено небе, в която бе превърната София в дните сред 11 и 14 май 2023 година Жителите и гостите на града имаха опция да посетят 24 местоположения, преобразени посредством светлина и съвременни технологии в същински творби на изкуството.

Единствената част от програмата на Фестивала на светлините LUNAR, която остава непрекъсната, с цел да радва столичани, е творбата „ Във вихъра на града “. Впечатляващият 61-метров стенна живопис, който провокира същински възторг измежду посетителите, е дело на 4 млади дами от Националната художествена академия и споделя вълшебната градска приказка на София по стените на цялото пространство в подлеза сред бул. “Васил Левски ” и ул. “Георги С. Раковски ”.

 Lunar Festival CityCash

Преобразяването на подлеза в произведение на изкуството е част и от дълготрайната визия за промяна на градската среда на CityCash - #CityCreatesArtForOurCity, като предварителната подготовка, боядисване и облагородяване на пространството бе дело на чиновниците на компанията.

„ Включихме се във Фестивала на светлините LUNAR, защото споделяме идеята за развиване на градската среда. За нас беше от огромно значение да допринесем и с персонален ангажимент на чиновниците си, с цел да дадем образец. Светлинното изкуство преобрази София за четири вечери, само че се веселя, че инсталацията „ Във вихъра на града “ ще остане непрекъсната, с цел да ни припомня всеки ден, какъв брой прелестен град е нашата обичана София и по какъв начин всички би трябвало да поставяме старания за непрестанното й облагородяване. “, показа Веселин Чакъров, маркетинг шеф на CityCash.

 Lunar Festival Във вихъра на града

Творбата, дело на надарените млади художнички Ваня Славчева, Габриела Петрова, Дарина Тафраджийска и Лидия Иванова, ни превежда през добре познати софийски местоположения – от спирка „ Вишнева “, Народния спектакъл „ Иван Вазов “, НДК, Орлов мост, през симпатични подиуми от дребните квартали, до хората играещи шах в централни градинки и емблематичните за София „ клек-шопове “.

 Lunar Festival Във вихъра на града

„ Във вихъра на града “ демонстрира София в цялата й разноцветност и виталност, а съгласно създателите, чието дело е арт инсталацията, 61-метровият стенна живопис с цялостна и единна визия, е най-вероятно и единствен в града.

Фестивалът на светлините LUNAR се организира с поддръжката на Европейския парламент в България и Представителството на Европейската комисия в България, Столична община и под патронажа на ръководителя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

 Lunar Festival Във вихъра на града
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР