Нов дълг от 200 млн. лева се очаква да бъде

...
Нов дълг от 200 млн. лева се очаква да бъде
Коментари Харесай

Ще теглим нов дълг от 200 млн. лева през май

Нов дълг от 200 млн. лв. се чака да бъде набран в средата на май, излиза наяве от страницата на Българската национална банка. На 13 май Българска народна банка ще организира аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации със срочност шест години (2191-дневни) от отворен вид с закрепен лихвен %. Книжата са от емисия № BG 20 400 24 213/15 май 2024 година с падеж 15 май 2030 година при условия, избрани от Министерството на финансите. Номинална стойност на препоръчаното количество е 200 000 000 лв. при 3.25 % годишен лихвен %.

Това е втората емисия за годината, която се предлага на вътрешния дългов пазар.

Първичните дилъри могат да вземат участие в аукциона със спортни поръчки, както от свое име и за своя сметка, по този начин и от свое име, само че за сметка на свои клиенти, излиза наяве от изискванията на аукциона. Първичните дилъри могат да вземат участие в аукциона и с несъстезателни поръчки от свое име, само че за сметка на свои клиенти, които не са банки или капиталови медиатори, в това число и такива, открити в друга страна членка или в трета страна.

Максималното количество държавни скъпи бумаги (ДЦК), което един участник може да придобие със спортни поръчки е в размер 50 на 100 от предопределеното за продажба посредством спортни поръчки количество. Уточнява се още, че съотношението на ДЦК, предлагани със спортни и несъстезателни поръчки, е 50 на 100 към 50 на 100 от общото препоръчано количество.

От Българска народна банка означават, че участниците в аукциона би трябвало да имат поради и това, че Министерството на финансите ще предлага за продажба спомагателни количества от емисия BG 20 400 24 213 от 15 май. Заедно с това то си резервира правото да отхвърля всички, респективно да утвърждава избрани поръчки, както и да утвърждава количество, друго от авансово оповестеното.

Министерството на финансите възобнови продажбата на ДЦК на вътрешния пазар на 15 април. 

Тогава то започва още веднъж емисионната си стратегия, като пусна в обращение нова емисия 3-годишни държавни скъпи бумаги, деноминирана в лв., с падеж 17 април 2027 година. На извършения аукцион бяха пласирани сполучливо ДЦК за 200 млн. лева съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна рентабилност в размер на 3.01 %.

Тази година страната ни не е излизала на интернационалните пазари.

Общо за годината съгласно бюджета може да бъде стихотворец нов дълг от 11,7 милиарда лв.. Общата задлъжнялост на страната ни не трябва да надвишава 48 милиарда лв..

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР