Въпреки че сезонът преминава сравнително спокойно и няма бум на

...
Въпреки че сезонът преминава сравнително спокойно и няма бум на
Коментари Харесай

Ангина през лятото - кои са причинителите и как да се лекуваме

Въпреки че сезонът минава относително умерено и няма взрив на летни вируси, Novini.bg реши да ви напомни какво съставлява и така наречен лятна ангина.

Обикновено си мислим, че ангината е присъща за студените месеци. Но, за жалост, тя се среща задоволително постоянно и през лятото, изясни пред Novini.bg доктор Дончо Дончев, шеф на поделение Аудиология и отоневтология към Клиника Ушни, носни и гърлени заболявания на ВМА.

Ангината стартира като простудно вирусно заболяване, а по-късно минава и в друга фаза – бактериална. При това заболяване има мощни болки в гърлото при преглъщане, нормално има гнойни налепи, висока температура, изнемощялост.

Причинителите на заболяването през лятото са така наречен ентеровируси или чревни вируси.

Обикновено болесттите, породени от ентеровирусия са свързани с диария или повръщане. Това е най – огромният камшик, изключително когато човек отиде на друго място, сменя хигиенични привички, хранене.

Характерното за тези ентеровируси е, че доста постоянно те стартират със болести на горните дихателни пътища и горният етаж на стомашно – чревният тракт – т.е. гърлото.

През лятото доста постоянно има така наречен херпангини, т.е. заболяване, в което няма налепи по сливиците, те обаче са толкоз оточни, гърлото е мощно зачервено с мехурчета.

Характерно за лятото е и инфектиране на сливиците при консумация на студено храни и питиета. При тези случаи има доста мощни болки в ляво или в дясно в гърлото, засилваща се при преглъщане. След това то даже става невероятно и човек даже не може да си отваря устата.

Как се легуват ангините през лятото и постоянно ли се пие антибиотик може да видите по-късно в цялото изявление с доктор Дончо Дончев пред Novini.bg.

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР