Паметта ни се влошава с напредването на възрастта. Д-р Ричард

...
Паметта ни се влошава с напредването на възрастта. Д-р Ричард
Коментари Харесай

Как да съхраним паметта си: съветите на един невролог

Паметта ни се утежнява с напредването на възрастта. Д-р Ричард Рестак, невролог и клиничен професор към Училището по медицина и здравни науки, част от Университета " Джордж Вашингтон " обаче счита, че това не е неминуем развой.

Книгата на Рестак „ Цялостно управление към паметта: науката за подсилване на мозъка “, оповестена за пръв път през 2021 година, включва описанията на извършения за мозъка, привички за сън и хранителни диети, които могат да спомогнат за възстановяване на паметта, споделя „ Ню Йорк Таймс “. Неврологът е създател на повече от 20 книги по тематиката.

Работната памет е сред способността за неотложно припомняне и дълготрайната ни памет. Тя е обвързвана с интелигентността, концентрацията и достиженията, написа американският вестник. Д-р Рестак счита това за най-важния тип памет. Според него упражненията за укрепването ѝ би трябвало да се практикуват всеки ден. Специалистът счита, че усилването на всички умения за запаметяване е основно за предотвратяване от настъпващите по-късно проблеми с паметта.

В последна сметка " ние сме това, което можем да си спомним ", споделя той. Ето някои от препоръките на доктор Ричард Рестак за развиване и поддържане на паметта в положително здравословно положение:

Обръщайте повече внимание

Някои пропуски в паметта в действителност съставляват проблеми с вниманието, а не с паметта. Ако сте не запомнили името на някого, с който сте се срещнали на коктейл, повода може да бъде, че тогава сте разговаряли с няколко души и не сте обърнали подобаващото внимание, когато сте чули името на индивида.

" Невниманието е най-разпространената причина за компликации с паметта ", споделя доктор Рестак. " Това значи, че не сте запаметили загатна по верен метод. "

Един от методите за внимание, когато научавате нова информация, като да вземем за пример име, е да пресъздавате дадената дума. Свързването на картина с думата, споделя Рестак, може да усъвършенства способността за припомняне.

Намирайте постоянни всекидневни провокации за паметта

Съществуват доста извършения за памет, които може да интегрирате във всекидневието си. Д-р Рестак предлага да вземем за пример сформиране на лист с хранителни артикули и запомнянето му. При стигане до магазина, не изваждайте автоматизирано листата или вашия телефон. Вместо това вземете нещата, които паметта ви си спомни.

" Опитайте се да съзрете храните в мозъка си ", споделя той и поучава да се консултирате със листата едвам най-после, в случай че е належащо. Той прибавя, че честото готвене също съставлява превъзходен метод за възстановяване на работната памет.

От време на време се качвайте в колата, без да включвате GPS-а, и се опитвайте да се ориентирате за улиците по памет. Според неголямо изследване от 2020 година при хората, които употребяват по-често GPS, се следи по-стръмен когнитивен спад на пространствената памет към 3 години по-късно.

Играйте игри

Игри като бридж и шах са страхотни за паметта, само че такива са и по-простите игри, споделя доктор Рестак. " Любимата игра на доктор Рестак за работна памет " е " 20 въпроса ". При нея група (или един човек) си мисли за някого, за място или за предмет, а задаващият въпросите слага 20 въпроса с отговори " да " или " не ". Задаващият въпросите би трябвало да резервира в паметта си всички предходни отговори.

За друго от изпитаните извършения за памет на Рестак би трябвало просто писалка и хартия или диктофон. Първо, припомнете си всички президенти на Съединени американски щати или играчите от обичания ви състезателен тим, или пък обичаните ви създатели. Смисълът от това е да ангажирате работната си памет, която " поддържа информацията и я придвижва вътре в мозъка ви ", показва Рестак, представен от „ Ню Йорк Таймс “.

Ако сте избрали американските президенти, започнете от Байдън и се върнете хронологично обратно, да вземем за пример до Франклин Д. Рузвелт, като ги запишете на хартия или употребявате аудио запис. След това направете същото, само че от Ф.Д.Р. до Байдън. След това назовете само президентите от Демократическата партия и след това единствено от Републиканската. Накрая избройте държавните глави по азбучен ред.

Четете повече романи

Според доктор Ричард Рестак един от ранните знаци за проблеми с паметта е отводът от четене на художествени творби. " Когато хората стартират да имат усложнения с паметта, те са склонни да преминат към четене на нехудожествена литература ", счита той.

През десетилетията, през които е лекувал пациенти, доктор Рестак е забелязал, че художествената литература изисква дейна работа с текста. Като се стартира от началото и се стигне до края ѝ. " Трябва да си спомняте какво е направил героят на стр. 3, до момента в който стигнете до стр. 11 ", изяснява той.

Бъдете деликатни с технологиите

Два от трите нови грехове на паметта на доктор Рестак са свързани с технологиите.

Първият е нещо, което той назовава " софтуерно деформиране ".  Съхранението на всичко в телефона значи, че " вие не знаете тези неща ", сподели неврологът. По думите му това може да ерозира личните ни умствени качества.

" Защо да се притеснявате да се съсредоточавате и концентрирате и да полагате старания да пресъздавате нещо, когато камерата на мобилния телефон може да свърши цялата работа вместо вас? ", дава образец той.

Вторият метод, по който отношението ни с технологиите вреди на паметта, е, че последните постоянно отвличат вниманието ни от задачата, с която директно се занимаваме. " В съвременността най-голямата спънка пред паметта е разсейването ", написа доктор Рестак.

И защото доста от тези принадлежности са основани по този начин, че да пристрастяват индивида, в следствие от това ние постоянно биваме разсейвани от тях. Хората през днешния ден могат да ревизират електронната си поща, до момента в който стриймват Нетфликс, до момента в който приказват с другар, или просто до момента в който вървят по улицата. Всичко това пречи на способността да се концентрираме върху сегашния миг, което е от главно значение за вътрешното шифроване на спомените.

Работете със експерт по психологично здраве, в случай че имате потребност

Настроението ви играе огромна роля за това, което си спомняте или не си спомняте.

Депресията да вземем за пример може съществено да утежни паметта. Сред " хората, които са били ориентирани към невролози поради проблеми с паметта, една от най-разпространените аргументи е депресията ", счита доктор Рестак.

Емоционалното ви положение въздейства върху типа мемоари, към които се връщате. Хипокампусът (или " входният център към паметта ", съгласно невролога) и амигдалата (частта от мозъка, която ръководи страстите и прочувственото поведение) са свързани. Така че " когато сте в неприятно въодушевление или сте депресирани, съществува податливост да си спомняте тъжни неща ", изяснява доктор Рестак.

Лечението на депресията – по химичен път или посредством психотерапия - също постоянно възстановява паметта.

Разберете дали в действителност има причина за паника или не

През кариерата на доктор Рестак, десетки пациенти са му задавали въпроса по какъв начин могат да подобрят паметта си. Ала не всички пропуски в нея наложително са индикация за проблеми. Така да вземем за пример да не си спомняте къде сте паркирали колата си на претъпкания паркинг е нещо изцяло обикновено. Да забравите за метода, по който въобще сте стигнали до паркинга обаче, към този момент е индикация за евентуални проблеми с паметта.

Д-р Рестак показва, че не съществува елементарна формула за това по какъв начин да разберете от какво тъкмо би трябвало да се притеснявате. Голяма част от нещата зависят от подтекста им. Нормално е да забравите номера на стаята в хотела, само че не и адреса на жилището си.

Ако се притеснявате, най-добре е да се консултирате с медицински специалист, поучава „ Ню Йорк Таймс “.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР