Инспекция по труда: В България има сериозен ръст на трудовите

...
Инспекция по труда: В България има сериозен ръст на трудовите
Коментари Харесай

Инспекция по труда: В България има сериозен ръст на трудовите злополуки през 2023 г.

Инспекция по труда: В България има сериозен растеж на трудовите злополуки през 2023 година
Сериозен растеж на трудовите злополуки има в България през миналата година, съобщи шефът на Изпълнителната организация „ Главна ревизия по труда “ (ИА ГИТ) Екатерина Асенова на районен конгрес в Ямбол за трудовия травматизъм, който се състоя в Областната администрация. От началото на 2023 година доникъде на май предходната година 31 души в страната са починали при трудови злополуки. За същия интервал през тази година има 19 травматични смъртни случая на работното място, съобщи кореспондентът на Българска телеграфна агенция Мира Безус.
„ Когато осъзнаем, че разпоредбите за сигурност на труда не са административна тежест, а избавят човешкия живот, тогава ще достигнем до по този начин желания нулев травматизъм “, посочи Асенова.
През 2023 година в „ Главна ревизия по труда “ са постъпили и прегледани 8300 сигнала. От тях едвам 5% са подадени от служащи и чиновници за рискови условия на труд. Останалите 95% от сигналите касаят неизплатени или забавени трудови хонорари и компенсации, неспазване на работно време, полагане на ексклузивен труд, уточни още тя. По думите ѝ инспекциите на трудовите инспектори в страната са ориентирани преди всичко в строителството, защото там е най-голям трудовият травматизъм. На второ място са инспекциите в рисковите предприятия.
„ Към днешна дата в страната инспекторите по труда са 350,
а по данни на Националния статистически институт работните места са към 2,3 млн. Няма по какъв начин да ограничим трудовия травматизъм, в случай че не се обединим всички дружно – страна, обществени сътрудници, работодатели и работещи за решаването на този проблем “, добави шефът на ГИТ.

По думите ѝ трудовите злополуки стават най-често при две групи работещи. Едната са хората с прекомерно огромен опит и самонадеяност, а другата – преди малко са почналите работа, на които им липсва опит и подготовка.
„ Може милиони пъти да си излизал от изкопа, само че засипването със земна маса става за секунди.
Най-често в тези случаи злополуката е с летален излаз. Липсата на квалификация е другият миг, когато човек не знае по какъв начин да се защищава. Тук идва ролята на инструктажите, с цел да създадем просвета на предварителна защита “, сподели още Асенова. Националната акция на ИА ГИТ стартира през февруари т. година с поддръжката на Министерството на труда и обществената политика. Тя е под надпис „ Прибери се вкъщи след работа! Там някой те чака “.

До момента районни конгреси са извършени в 14 регионални градове в страната, акцията продължава.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР