Въпреки че се обръща все повече внимание на здравословното хранене

...
Въпреки че се обръща все повече внимание на здравословното хранене
Коментари Харесай

Тези храни могат да предизвикат преждевременна смърт

Въпреки че се обръща от ден на ден внимание на здравословното хранене напоследък, данните от последните години демонстрират, че менюто ни се състои от съвсем 60% ултрапреработени.

Много храни по рафтовете на магазините за хранителни артикули имат дълги описи на съставките с неразпознаваеми думи, цялостни са с добавки и добавени захари, които нормално са изброени под десетки лъжливи имена. Въпреки че тези храни са известни с това, че имат много дълъг период на валидност и, дано си признаем, постоянно са вкусни, проучванията не престават да демонстрират, че тези храни съкратяват живота ни.

Анализ от ноември 2022 година, оповестен в The American Journal of Preventive Medicine, прави оценка здравето на над 541 000 възрастни бразилци на възраст сред 30 и 69 години. Консумацията на свръхпреработени храни варира от 13% до 21% от общия банкет на храна. Изследователите откриват, че потреблението на ултрапреработени храни е обвързвана с към 57 000 преждевременни смъртни случая, което е към 10,5% от всички преждевременни смъртни случаи при възрастни в тази възрастова група.

Как ултрапреработените храни въздействат на здравето

Това не е първият път, в който се открива, че потреблението на свръхпреработени храни е обвързвана с негативни последствия за здравето. Изследванията непрестанно демонстрират, че тези храни могат да доведат до преяждане и са свързани с развиването на затлъстяване и диабет вид 2. Много ултрапреработени храни могат да усилят възпалението в тялото. Други изследвания даже демонстрират връзка с нараснал риск от колоректален рак, сърдечни болести и когнитивен спад.

Диетите с ниско качество, състоящи се най-вече от ултрапреработени храни, от ден на ден се свързват с преждевременна гибел, заради сърдечно-съдови болести. Изследователите в това изследване стигат до заключението, че намаляването на приема на свръхпреработена храна с 10% до 50% евентуално може да предотврати 5900 до 293000 смъртни случая.

Друг стеснителен фактор е, че размерите на порциите на ултрапреработените храни не престават да порастват. Скорошно изследване, оповестено в American Journal of Public Health открива, че макар че здравните експерти молят хранително-вкусовата индустрия на Съединените щати да понижи размерите на порциите на ултра-преработени пакетирани храни, опаковките са до пет пъти по-големи спрямо размерите на същите храни през 2002г.

Какво съставляват ултрапреработените храни?

Свръхпреработените храни са храни, които освен са високо модифицирани, само че нормално съдържат доста количество добавени захари, химикали/добавки, сол и наситени мазнини. Тези храни включват газирани питиета (и други мощно подсладени напитки), чипс, бонбони, пакетирани печива, модифицирано месо, замразени подготвени ястия и доста други.

Не всички модифицирани храни обаче се дефинират като ултрапреработени. В магазина има доста модифицирани храни, които въпреки всичко са потребни, като консервирана риба звук и зеленчуци. Замразената секция може да предложи доста по-здравословни модифицирани храни, като замразени зеленчуци и плодове, пиле, картофи и други

Основната разлика сред двете е броят на добавките. Ако продуктът се състои най-вече от цели съставки, без прекалено много добавена захар, не се смята за ултрапреработен. Но в случай че пакетираната храна съдържа цялостен лист със съставки, които са неразпознаваеми, и огромно количество наситени мазнини и добавена захар, като в същото време не обезпечава доста хранителна стойност (като протеини, ненаситени мазнини, фибри и витамини/минерали), се смята за ултрапреработена храна и би трябвало да се употребява в умерени количества.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР