В зората на информационната революция ние си мислехме (някои като

...
В зората на информационната революция ние си мислехме (някои като
Коментари Харесай

Заплахи за либерната демокрация – у нас и по света

В зората на осведомителната гражданска война ние си мислехме (някои като мен - с наслада, други – с ужас), че интернет ще сплоти света, ще обезсмисли границите, берлинските и китайски стени, стените на пандизите, с които се ограждаме. Интернет в действителност е тази трансгранична автомагистрала (до края на Студената война позната единствено от научната фантастика), която за секунди може да ни придвижи до всяко кътче на света. И даже може да ни придвижи в предишното, тъй като в международната мрежа е съхранена международната памет. Но технологията е морално неутрална – тя може да се употребява и за положително, и за зло. Най-ярък образец за заплахата, която крият модерните технологии, е нуклеарното разделяне на урана, което може да се употребява и за нуклеарни реактори и за бомби.

Информационната глобализация
също крие огромни рискове за човечеството


Китайското държавно управление към този момент вкарва системата на " обществен заем ", която надалеч надминава въображението на Оруел в " 1984 ". Гражданите ще бъдат непрекъснато и на всички места следени и ще натрупват обществен заем. Пресичаш на алено – дребна алена точка. Критикуваш режима или събитиятя от 1989 на Тянанмън – огромна алена точка. След това си купуваш билет, с цел да пътуваш до Съединени американски щати или Европа, само че на летището чиновниците поглеждат в компютъра и ти споделят: " Съжаляваме! Вие не можете да пътувате заради неприятен обществен заем. " Правителството ще следи какво си купуват жителите, какво четат, с кого се срещат. От обществения заем ще зависи могат ли да взимат заеми, да купуват парцели, да си намират добра работа или да записват децата си в положително учебно заведение. Има, несъмнено, и " трудово-възпитателни " лагери за най-непослушните...

Следенето на жителите от управляващите посредством новите технологии стана проблем и на Запад след офанзивите против кулите близнаци на 11 септември 2001, когато управляващите взеха решение, че могат да наблюдават кореспонденцията на хората, с цел да се предотвратяват терористични офанзиви.

У нас хакерската офанзива на Национална агенция за приходите и похищението на данните на милиони хора може да е стопански " терористичен акт ", може да е удостоверение за небрежност, само че може и да е дело на секрети служби. Например – наказателна акция за непокорство – след военна договорка със Съединени американски щати за самолети Ф-16. Преди няколко дни специфичният прокурор Робърт Мюлър оше един път удостовери пред американския Конгрес, че е имало съветска интервенция, в интерес на Доналд Тръмп, при последните президентски избори. Руска интервенция е имало и при референдума за Брекзит. Не е загадка за никого, че Путин поддържа и спонсорира извънредно десни политически придвижвания в Европейския съюз като това на Марин льо Пен и Матео Салвини. А у нас съветската и руска пета колона е изкючително авторитетна. Към това се прибавя и фактът на съвсем цялостната ни енергийна взаимозависимост от Русия.

Освен че две от най-големите международни политически, военни и стопански сили – Китай и Русия, са на процедура диктатури, ползващи ловко новите технологии, демократичната народна власт сякаш губи привлекателността си даже и измежду някои среди на Запад, за сметка на национализма и даже на диктатурата на Путин, от която мнозина националпопулисти се възхищават.

В телевизионно изявление за Българска национална телевизия номинираният за основен прокурор Иван Гешев споделя: Не споделям визията на, да ги назовем, десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и правосъдната власт би трябвало да са разграничени. Идеята за разделянето на управляващите не е някакъв десен екстремизъм, а главен принцип на демокрацията. Без такова разделяне,без самостоятелност и съвместен надзор на държавно управление, парламент и правосъдна власт, демокрацията просто не е невъзможна. Един претендент за основен прокурор в страна член на Европейския съюз би трябвало да знае това. По-нататък в изявлението си претендентът за основен прокурор насочва нападки към " политическия кръг и обвързваните с него олигарси, гравитиращи към подсъдимия Прокопиев. " Враговете са Христо Иванов и " Демократична България ", и несъмнено – Иван Костов (който е архиврагът и на БСП). Това са нападки напълно в стила на медиите на олигарха Пеевски. Остро политически изявления, каквито един претендент за основен прокурор никога не би трябвало да си разрешава да прави. Какво ще се случи с враговете му, когато той стане основен прокурор? А у нас основният прокурор е на процедура закрепостен за седем години. Това е главен проблем, непрекъснато споменаван в отчетите на Европейска комисия за България, за който всички парламентарно показани политически сили си затварят очите.

Главният прокурор, както и съдът, е задължен да бъде над политиката, да бъде безпритрастен като закона. Той не би трябвало да заема политически позиции и да подлага на критика политици и политически сили, като ги афишира за " десни екстремисти ", даже в случай че него го подлагат на критика. Нормално е в една народна власт политиците да се подлагат на критика остро между тях. Още по-нормално е жителите да показват свободно – даже крайни – политически позиции. Но това не би трябвало да си разрешава да прави един претендент за основен прокурор. Така е в демократичните общества, където има разделяне на управляващите. А не по-малко пагубна за демокрацията от неналичието на самостоятелност на управляващите една от друга е тяхната зависимостта от икономическото задкулисие.

Корупцията и властта на икономическото задкулисие,
както и подмолното въздействие на Русия


е главната опасност за демокрацията в България и главната причина страната ни да е на последно място в Европейския съюз. А независимостта на правосъдната власт и прокуратурата, както и опцията да бъдат и те следени, са най-важното изискване за унищожаване на корупцията и въздействието на задкулисието.

Но, уви, проблеми с демократичната народна власт има освен в България. Орбан вкара термина " нелиберална " народна власт. Какво може да значи това? Либерална народна власт значи народна власт, при която като се изключи че болшинството ръководи, правата на малцинствата са предпазени и всички жители са равни пред закона. " Нелиберална " народна власт би трябвало да значи противоположното – тирания на ръководещите, които са определени от болшинството.

В последно време сякаш претърпяваме някаква
деградация на международните политически фантазии


На либерално-демократичната просвещенска фантазия, съгласно която всички хора имат равни права. Връща ли се светът към националистическата фантазия от предишния век? И даже към религиозната средновековна фантазия – концепцията за джихад или за отбранителна " цивилизационна " война на " християнска " Европа и Съединени американски щати против мигрантите от преобладаващо ислямски страни?

От една страна, новите технологии мощно улесняват бързото огромно замогване и улесняват икономическия монополизъм. Примери са Facebook, Амазон, Google, Майкрософт и Епъл. Новите технологии обаче усилват и способността за вътрешен надзор и интернационално въздействие на тоталитарни режими като Китай и Русия.

Но има и друга причина за това, че демократичната народна власт претърпява рецесия даже в западния свят. Или различен ъгъл на същия проблем. За страдание доста хора в световния свят се усещат отхвърлени и изоставени. Губят си работата (често заради роботизацията на физическия труд) или имат материални проблеми. Тези материални проблеми са несравнимо по-малки въпреки всичко от проблемите, които същите хора, или родителите им, са имали преди 50 години. Но през днешния ден хората усещат своята отхвърленост и беднотия доста по-осезаемо, тъй като виждат живописно ясно (чрез обществените мрежи и жълтите медии) разликата сред себе си и свръхбогатите. Отхвърлените, бедните работещи се плашат от нашествието на чужденците, които ще им вземат работата против по-ниско възнаграждение. Външните и вътрешни врагове на обединена Европа в допълнение и умищлено плашат хората посредством подправени вести. Така отхвърлените, бедните прегръщат националпопулиски и антилиберални хрумвания.

Социалните мрежи играят решаваща роля в този развой.

Парадоксално в световния свят
ние в действителност се алиенираме от ден на ден


Имаме възприятието, че Facebook е една световна платформа, където можем да поддържаме връзка с целия свят. Но на процедура поддържаме връзка единствено с стеснен кръг другари, които мислят като нас. Често и с подправени профили на тролове. Така можем елементарно да бъдем облъчвани с подправени вести и да живеем изолирани в един недействителен микросвят. Социалните мрежи дават огромна опция освен бързо да се организираме за митинги, само че и да бъдем следени и неусетно следени, както от компании с търговски цели, по този начин и от политически сили и секрети служби.

Просвещенската фантазия за един свят на независимост на индивида и пълноправие сред хората, на демократична народна власт, се популяризира световно след края на Студената война. Но дали в този момент тази световна фантазия не губи силата си и не се измества от голям брой алиенирани персонални фантазии или национални фантазии? И всичко това – на фона на все по-могъщо и все по-невидимо икономическо и политическо задкулисие.

Не би трябвало да се оставяме да бъдем приспивани и водени за носа! Много значима е ролята на едно будно гражданско общество – и у нас, и в целия свят – което да не разрешава една и съща мощ да управлява и трите управляващи в страната. Да се опълчва на задкулисието, постоянно подпомагано и от външни сили, което се пробва да дърпа конците на всичко в страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР