В Златоград има улица “Сирко Станчев, на името на прадядото

...
В Златоград има улица “Сирко Станчев, на името на прадядото
Коментари Харесай

В Златоград има улица на прадядото на новия шеф на парламента (СНИМКА)

В Златоград има улица “Сирко Станчев ”, на името на прадядото на настоящия ръководител на 47-ото Народно събрание Никола Минчев. Малката улица е в остарялата част на града наоколо до музея “Дельо бунтовник ”, разкрива 24 часа.

Сирко Станчев, който бил боен и търговец, е интерниран от държавното управление на Кимон Георгиев в Златоград, тъй като бил непосредствен на двореца. Установява тесни другарски връзки с локалните поданици.

“Бил е два пъти в 24-ото и 25-ото национално заседание като представител от Златоград. През 1943 година подписва обръщението на 42-ма народни представители срещу изселването на българските евреи, година по-късно е наказан от така наречен Народен съд и на 1 февруари 1945 година е разстрелян ”, споделя Ефим Ушев, публицист и създател на историята на Златоград в 4 тома.

Според Ушев с въздействието си в държавните и дворцовите кръгове Сирко Станчев има голям принос за развиването и просперитета на Златоград.

 В Златоград има улица на прадядото на новия началник на Народното събрание (СНИМКА)

Оказал е подпомагане за построяването на тютюневата кооперация “Джебел басма ”, на постройката на Българската земеделска и кооперативна банка, на градската баня – първата социална баня в Родопите, както и на други здания – читалище, учебно заведение, правосъдна палата.

Съдействал и за разпределяне на пенсия на изпадналата в недружелюбност Василка Змейкович, брачна половинка на просветния деятел Яков Змейкович, който е бил дълго време преподавател в града.

“Наследниците на Сирко Станчев също са съпричастни към делото му в Златоград. Те също, в това число и Никола Минчев, са се интересували от връзката му с града ”, добави Ушев.

Той е предложил два пъти – през 2013 и през 2017 година, Сирко Станчев да бъде разгласен посмъртно за почетен жител на Златоград, само че локалният парламент не е дал своя вот предложенията му.

В петък Никола Минчев бе определен за ръководител на 47-ото Народно събрание. Юристът е едвам на 34 година – най-младият парламентарен началник в историята ни, само че неговият жанр има обичаи в политиката.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР