В Стара Загора официално бе даден стартът на Прахоброячи“ -

...
В Стара Загора официално бе даден стартът на Прахоброячи“ -
Коментари Харесай

„Прахоброячи“ работят в Стара Загора

В Стара Загора публично бе даден стартът на „ Прахоброячи “ - пилотен новаторски план за без значение наблюдаване на качеството на атмосферния въздух. За да привлекат вниманието на хората към казуса с неприятното качество на въздуха, „ Грийнпийс “-България сътвориха устройство, който разрешава на потребителите да мерят равнищата на прахуляк и фини прахови частици в регионите, в които живеят. Първите 25 пилотни комплекта бяха раздадени на 25 доброволци в град Стара Загора и района, които след малко образование сглобиха и сложиха станциите навън пространство в домовете си.
 
„ Грийнпийс “-България от години следи тематиката за чистотата на атмосферния въздух в страната ни. Особено в местата, които са наоколо до въглищната промишленост. Проектът има за цел да откри пресечната точка сред новаторските технологии и гражданската интензивност. Очакваме да предизвикваме хората да се замислят за въздуха, който дишат и ограниченията, които могат да вземат, с цел да подобрят неговото качество, “ сподели Теодора Стоянова, координатор на акцията „ Климат и сила “ към организацията.
 
Какво е „ Прахоброячи “
„ Прахоброячите “ са лесни за сглобяване и инсталиране устройства, вид „ направи си самичък “, които разрешават на всеки консуматор да мери стойностите на прахуляк наоколо до тяхното жилище. Устройствата са основани на „ Ардуино “ платформа, която разрешава проектирането на собствена  платформа с елементарен за прилагане свободен хардуер и програмен продукт. Така те са налични и лесни за сглобяване и прилагане от неспециалисти.
 
Основните детайли на комплекта са платка, датчик зa прахови частици, микроконтролер, Wi-Fi модул, вентилатор, батерия, кабели и конектори и защитна кутия. Елементите работят чрез open-source код.
 
След като бъде съединен и конфигуриран, „ Прахоброячът “ се записва към Wi-Fi мрежата и стартира да предава данните, които събира. Устройството ще се включва на всеки час, с цел да замерва качеството на атмосферния въздух в покрайнината. Веднъж дневно събраните данни ще се предават посредством Wi-Fi модула към специфичен сървър, където ще се съхранява данните. Данните се пресъздават и са налични на особено направената за задачата графика.
 
Научете повече за „ Прахоброячи “ на страницата на „ Грийнпийс “-България.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР