. В същото време търсенето им на вътрешния пазар намалява

...
. В същото време търсенето им на вътрешния пазар намалява
Коментари Харесай

Износът на български мебели расте, търсенето им в страната намалява

. В същото време търсенето им на вътрешния пазар понижава за сметка на обзавеждането от импорт. Китай измества Полша от доскорошното първо място на страните, внасящи мебели в страната. Това демонстрира разбор на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост, показан на кръгла маса по настоящи проблеми в горския бранш.

" Нашият отрасъл обезпечава близо 3% от Брутният вътрешен продукт на България и дава прехранване на 55 хиляди фамилии в страната. През 2020-2022 година 85% от мебелната продукция е за експорт - три години преди този момент този % е бил 80 ", разяснява за " Капитал " Даниела Петрова, изпълнителен шеф на камарата.
Колко са компаниите
В дървообработващия отрасъл са регистрирани 3486 компании, като над 80% от тях са микропредприятия с по-малко от 9 заети. В мебелното произвеждане фирмите са 2369, 84% от които са микропредприятия, а 7.9% - дребни.

По експертни данни на камарата за 2020 година приблизително едно заето лице в бранш " Мебелно произвеждане " е произвело продукция за 29 500 евро или 57 595 лева Това е с близо 30% повече спрямо 2015 година, когато този индикатор е бил 23 700 евро (46 330 лева.), регистрира браншовата организация.
Даниела Петрова - изпълнителен шеф на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост Реклама Какво сe създава и какво се търси
Българските мебелни компании тапицирани, кухненски и офис мебели. Най-голяма обаче е групата " други " (67%), в която влизат матраци, корпусна мебел, седалки за коли и други

През 2021 година, а на офис мебели и комерсиално обзавеждане бележи спад. " Обяснението за тази наклонност е разумно поради коронавирус пандемията и работата от у дома, която подтиква хората да се стремят да създадат дома си по-удобен и по-функционален ", разяснява Даниела Петрова.

Потреблението на български мебели обаче спада от 41% през 2015 на 16% през 2022 година, когато най-вече се купуват мебели от Европейски Съюз (43%), както и от трети страни (41%). Вносът от страни отвън Европейски Съюз пораства - от 21% през 2015 на 41% през 2022 година, когато Китай детронира Полша, демонстрира статистиката на браншовата камара.

България е на 38-о място в света по експорт на мебели и на 56-то - по импорт на мебели за 2020 година, обобщава Даниела Петрова.
Реклама Недостигът на суровина - главен проблем
е проблем и за мебелния бранш. " Противно на някои схващания 80% от дейностите във компаниите се правят от роботизирани линии. В мебелните компании се работи с компютри, а не с трион и длето. Браншът се цифровизира и от ден на ден " позеленява " с начинания за наново потребление и преработване. Въпреки това искащите да се образоват в професионалните гимназии и да работят с съвременни машини понижават ", заключи Даниела Петрова.

Нелоялната конкуренция от страни отвън Европейски Съюз също тормози компаниите. " Налице е всеобщ импорт на мебели от Турция. Хора с по едно бусче всеки ден внасят " на черно " по два дивана ", дава образец Петрова. И предизвестява: " Факт е, че турските мебели са по-евтини поради голямата инфлация там. Но би трябвало да се има поради, че турските производители не са длъжни да съблюдават европейските условия за равнища на формалдехид в мебелите и по тази причина някои от продуктите не дават отговор на стандартите за сигурност ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР