Индексът на телесна маса (ИТМ) е един от най-често използваните

...
Индексът на телесна маса (ИТМ) е един от най-често използваните
Коментари Харесай

Следите ли своя индекс на телесната маса?

Индексът на телесна маса (ИТМ) е един от най-често употребяваните способи за премерване на затлъстяването. Той служи като знак за риск от болести, породени от наднормено тегло.

В публикацията ще ви срещнем по в детайли с показателя на телесната маса , по какъв начин да го изчислявате сами и за какво е значимо да го поддържате в естествени граници.

Какво е показател на телесна маса?

Със сигурност знаете какъв брой е значимо равнищата на холестерола и кръвното налягане да са в норма, с цел да се избегнат сърдечно-съдови болести. Има обаче още един фактор, който би трябвало да се вземе поради – показателят на телесна маса (ИТМ).

Той прави оценка тежестта по отношение на височината и е прецизен знак за наднормено тегло или затлъстяване. Резултатът от формулата за пресмятане се назовава ИТМ и се разделя на няколко диапазона, които са идентични за мъже и дами от всички възрасти и с разнообразни форми на тялото.

Ето ги и тях:

под 18,5 = поднормено телесно тегло18,5-24,9 = обикновено телесно тегло25,0-29,9 = наднормено телесно тегло30,0 и повече = затлъстяване40,0 и повече = болестно затлъстяване

Когато човек е с показател на телесната маса над 30, рискът от развиване на следните болести е мощно нараснал:

ДиабетСърдечно-съдови заболяванияВисоко кръвно наляганеПреждевременна гибел и други

Затлъстяването не е козметичен, а здравословен проблем. То би трябвало да се диагностицира в точния момент и да бъде вярно лекувано. Важно е обаче да се направи и спомагателна оценка, защото измерването на ИТМ не е изцяло тъкмо.

Трябва да се премери обиколката на талията и да се дефинира типът затлъстяване. Например обиколката на талията на дамите би трябвало да е под 80 см, а на мъжете - под 94 см.

В случай на нараснало висцеларно затлъстяване, самите подкожни мастни натрупвания не са толкоз рискови, колкото мазнините, разпределени в органите. Те могат да бъдат причина за развиването на рискови болести.

Как да изчислете своя показател на телесната маса?

Индексът на телесна маса може да се пресметна с калкулатор в интернет, само че и благодарение на елементарна
формула.

Тя наподобява по този начин:

Телесно тегло в килограмиВисочината в метриИзчисляване на височината на квадратРазделяне на тежестта на височината на квадрат

Пример: Жена, която тежи 78 кг и е висока 1,56 м. Нейният растеж на квадрат е 1,56 м х 1,56 м = 2,43 м. Теглото, разграничено на височината на квадрат, дава ИТМ от 32, което слага този човек в категорията затлъстяване. Смята се по този начин: 78 ÷ 2,43 = 32,09. ИТМ = 32.

Защо е значимо да поддържате обикновено телесно тегло?

Не е загадка, че затлъстяването утежнява качеството на живот. Ще усещате отмалялост и липса на въодушевление, а всяко парче торта ще ви кара да се чувствате гузни, че сте го изяли. Не би трябвало да забравяме и, че то усилва риска от редица болести, огромна част от които водят до преждевременна гибел.

В някои елементи на света повече от 500 000 души годишно умират от болести, породени от затлъстяване, и броят им продължава да пораства. Ако сте с наднормено тегло, даже умереното му понижаване може доста да усъвършенства здравето ви. Животът ви е във вашите ръце.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР