В САЩ активно се обсъжда идеята за връщането на производството

...
В САЩ активно се обсъжда идеята за връщането на производството
Коментари Харесай

Apple не е в състояние да прехвърли производството на своите устройства в САЩ

В Съединени американски щати интензивно се разисква концепцията за връщането на производството на мобилните устройства от Китай в Америка. Политиците обичат да спорят на тази тематика, а представителите на едрия бизнес разискват това, с цел да привлекат вниманието към себе си. Инициатор на всичко това бе президентът на страната Доналд Тръмп.
По всичко проличава, че към този момент това са единствено диалози, като действителна опция за започване на производството на мобилна електроника от мащабите, нужни на Apple, към този момент няма. Корпорацията от Купертино още от 2012 година обмисля да да трансферира производството на своите преносими компютри в Съединени американски щати, само че и в този момент всичко е в Китай.

Надписът „Assebmled in USA“ въпреки всичко от време на време се появява на Mac компютрите, тъй като наскоро някои устройства започнаха да се сглобяват (но не и да се произвеждат) в Тексас. Но даже елементарното сглобяване е проблем за Apple. Липсват нужните индустриални мощности, инфраструктура, а неотдавна процесът бе спрян, тъй като нямаше от кое място да бъдат открити специфичните ексцентрични винтчета и болтчета, които Apple по този начин доста обича да слага в своите устройства.

Корпорацията към този момент прекомерно мощно зависи от Китай и кум сегашен ден не може независимо да направи съществени промени. Колкото и да е необичайно, точно неналичието на задоволителен брой ексцентрични винтчета бе повода на отдела в Тексас да спре сглобяването и продажбите на „американските“ Mac. Оказа се, че на този отдел са нужни към 1000 от тези специфични винтчета дневно, само че няма нито едно дружество, което да създаде нужното количество.

Наложи се Apple да поръча тези съставни елементи от Китай. Излезе, че нито една страна с изключение на Китай, не може да провежда производството на нужните на Apple съставни елементи. Съединени американски щати не може да ги направи, тъй като там просто няма нито една компания, която да комбинира опитни експерти, инфраструктура за производството на съставените елементи и всичко това при на ниска цена произвеждане и ниска себестойност на тези съставни елементи.

Да не забравяме, че става дума за Apple – една от най-богатите компании в света. По-малките компании, зависещи от Китай, даже и не могат да си помислят да реалокират своето произвеждане на друго място.

И още, Китай е един от най-важните пазари за Apple. Продажбите на iPhone последователно падат и Apple за първи път от 16 години съобщи, че приходът е намалял и може да продължи да пада. Тим Кук съобщи това още на 2-ри януари. Засега всичко върви добре, само че вложителите въобще не чакаха това и акциите на Apple започнаха да падат.

Преди два дни корпорацията разгласява своя финансов доклад, който сподели спад във всички без изключение финансови индикатори. Доходът на Apple за изтеклото тримесечие е $84,3 милиард и е намалял с 5% в съпоставяне със същия интервал на предходната година, когато е бил $88,3 милиарда. Операционната облага на годишна основа е паднала с 11,1% до $23,4 милиарда, а чистата облага също има спад – от $20,1 милиарда на $19,965 милиарда. Финансовият доклад демонстрира още, че 62% от прихода са обезпечени от продажбите отвън Съединени американски щати.

В началото на предишното тримесечие Apple реши да не разгласява в своите финансови доклади данни за количествата продадени iPhone, iPad и Mac. Но в него са останали данните за приходите от тези мобилни устройства. Тези цифри демонстрират, че тактиката на високите цени на iPhone към този момент на работи: приходът от продажбите на айфоните на годишна база е намалял с небивалите 15% до $51,98 милиарда. Всички финансови анализатори са единомислещи, че това е най-големият спад на продажбите на iPhone в историята на Apple. Като количество продадени айфони, спадът сигурно е по-голям.

Ситуацията се усложнява и от това, че администрацията на Тръмп притиска и ще продължи да притиска фирмите да оставят Китай и още веднъж да стартират да създават в Съединени американски щати. Това не е неприятно, само че към този момент стопанската система страда, освен това много мощно.

Apple се пробва да диверсифицира своята верига от снабдители, тъй като комерсиалната война с Китай оказва отрицателно въздействие на инфраструктурата на корпорациите. Засега Apple вижда опция не в Съединени американски щати, а в Индия и Виетнам.

Компонентите за електронните устройства на Apple се създават освен в Китай, само че и в други страни – от Норвегия до Филипини. Всичко това се транспортира в Китай, там се смесва с създадените в Поднебесната елементи и се сглобява във тип на подготвена за продажби артикул. Възнаграждението на хората, които сглобяват тези устройства преди време бе $2,10 на час, само че под натиска на обществеността бе увеличено на $3,15 на час . Въпреки това, тази сума е неведнъж по-малка от заплащането, които желаят американските служащи. Именно китайските фабрики дават опция на Apple да поддържа високия марж на своите устройства. Ако всичко това бъде преместено в Съединени американски щати, никой не се наема да пресметне, каква би била цената на iPhone.

Друг проблем е, че в Китай хората са съгласни да работят изключително, единствено с цел да се извърши проекта или нормата. В Тексас сходно нещо надали ще сработи. Никой няма да отиде да работи, единствено тъй като на компанията са ѝ нужни повече съставни елементи. А даже и да отиде, ще изиска двойно и тройно по-голямо заплащане. А това още повече ще понижи маржа на продукцията.

Въпреки всички изказвания на Apple, корпорацията въобще не се и пробва да трансферира своето произвеждане в Съединени американски щати. Но даже и да желае, надали ще може в близко бъдеще. Причината надалеч не е единствено в ексцентричните винтчета. Действат прекалено много фактори и обстановката при сходно решение би била прекомерно неподходяща за корпорацията от Купертино.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР