В съответствие с член 51 от част 7 на Устава

...
В съответствие с член 51 от част 7 на Устава
Коментари Харесай

Първите дни на войната на Русия в Украйна през погледа на световните лидери

„ В сходство с член 51 от част 7 на Устава на Организация на обединените нации, с утвърждението на Съвета на федерацията на Русия взех решение да стартира специфична военна интервенция “. С тези думи съветският президент Владимир Путин даде началото на кръвопролитната война, която Руската Федерация води против украинския народ.

В първите мигове Путин акцентира: „ Не ни остана друга опция да защитим Русия и народа си, с изключение на тази, която ще бъдем принудени да използваме през днешния ден. Ситуацията изисква от нас да предприемем решителни и незабавни дейности. “

" Нашите проекти не включват окупация на украински територии. Ние няма да постановяваме нищо на никого със мощ ", съобщи Владимир Путин.

Само седем месеца по-късно след началото на войната съветският президент разгласи „ анексирането “ на четири украински области – Херсон, Запорожие, Луганск и Донецк.

Още в първите часове на съветската инвазия, международните водачи реагираха като се оповестиха единомислещо срещу решението на Руската Федерация.

" Само Русия е виновна за гибелта и разрушенията, които ще донесе тази офанзива, и Съединените щати и техните съдружници и сътрудници ще отговорят по обединен и съдбоносен метод. Светът ще потърси отговорност от Русия ", съобщи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън в изказване малко след началото на нашествието.

Министър-председателят на Обединеното Кралство Борис Джонсън беше мълниеносен в реакцията си, обявявайки започването на работа по " огромен пакет от стопански наказания, предопределени навреме да срутен съветската стопанска система ".

" Най-големите ни страхове към този момент се сбъднаха и всички наши предизвестия се оказаха трагично точни. Руският президент Путин отприщи война на нашия европейски континент. Той атакува другарска страна без никаква провокация и без никакво надеждно опрощение ", съобщи Джонсън.

" Нашата задача е ясна: в дипломатически, политически, стопански и в последна сметка във боен проект това непоносимо и варварско начинание на Владимир Путин би трябвало да приключи с неуспех. "

Френският президент Еманюел Макрон разгласи, че " събитията от тази нощ са повратна точка в историята на Европа и на нашата страна ".

" Путин отхвърли дипломатическия път и избра пътя на войната. Ние ще поемем цялостната отговорност за отбраната на суверенитета на нашите съдружници ", разгласи Макрон.

Подобно на други международни водачи, Макрон също разгласи наказания против Русия.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц разгласи 24 февруари за „ ужасяващ ден за Украйна и доста тъмен ден за Европа “.

" Нападайки Украйна, президентът Путин жестоко нарушава интернационалното право. "

След като разгласи строги наказания против Русия, Шолц съобщи, че тяхната " цел " е да се даде на Путин да разбере, че съветският режим " ще заплати горчива цена за тази експанзия ”. „ На Путин ще му стане ясно, че е направил ужасна неточност като е отприщил тази война. ”

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш се обърна към съветският президент Владимир Путин с думите: „ В името на човечеството, върнете войските си в Русия “.

" Както, за жалост, знаем прекомерно добре, при спорове цивилното население, в това число дамите и децата, постоянно страда първо и най-вече ", добави той.

Генералният секретар на НАТО разгласи, че „ мирът на нашия континент е погубен “, както и че „ това е съзнателно, невъзмутимо и дълго планувано навлизане ".

" Целта на Кремъл е да възвърне своята сфера на въздействие, да раздра световните правила, които десетилетия наред предпазваха всички нас, и да подкопае полезностите, които са ни скъпи. Това е новото обикновено положение на нашата сигурност. Мирът не може да се приема за даденост ", съобщи Столтенберг.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че " задачата на Русия не е единствено Донбас, задачата не е единствено Украйна - задачата е стабилността в Европа и целият интернационален кротичък ред. И ние ще държим президента Путин виновен за това. "

" Президентът Путин е този, който връща войната в Европа. В тези мрачни часове Европейският съюз и неговите нации застават до Украйна и нейния народ ", добави тя.

" Няма да позволим на президента Путин да унищожи архитектурата на сигурността, която в продължение на доста десетилетия осигуряваше на Европа мир и непоклатимост. Няма да позволим на президента Путин да размени върховенството на закона с върховенството на силата и безпощадността. Той не трябва да подценява решимостта и силата на нашите демокрации. "

Една година по-късно и хиляди изгубени човешки животи, танкове, бронирани машини, артилерия, самолети и хеликоптери от двете страни, Русия към момента не е постигнала своите стратегически цели – слагане на марионетен режим в Киев. В несъгласие с думите на Путин, че „ нашите проекти не включват окупация на украински територии “, Руската Федерация „ анексира “ четири области и разгласи, че офанзивите върху тях ще се смятат за офанзива против самата Русия. Въпреки това Кремъл не реагира на освобождението на град Херсон от Украйна.

НАТО се сплоти от ден на ден, а обичайно неутрални страни като Финландия и Швеция подадоха молби за кандидатстване в Алианса. Западният свят наложи мощни наказания върху съветската стопанска система и стартира обилни вложения в разширение на оръжейното произвеждане. Русия изгуби Европа като пазар за енергоносителите си и в този момент се бори да разшири инфраструктурният потенциал за природен газ с Китай. Украйна, от своя страна, продължава да получава от ден на ден и по-модерни оръжейни платформи, с цел да се отбранява и възвърне териториалната целокупност.

По данни на Организация на обединените нации към 5-ти септември цивилните жертви в Украйна са 7 155 убити и 11 662 ранени, в това число 32 починали деца и 264 ранени. От февруари 2022 година насам съвсем една трета от популацията на Украйна е насила да напусне домовете си в Украйна, което я прави една от най-големите рецесии с разселване в света. Жените и децата съставляват 86 % от общия брой на бежанците. Към 23 януари 2023 година броят на вътрешно разселените лица в Украйна се прави оценка на 5,4 млн. души. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР