Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис заяви, че пътят към Европа

...
Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис заяви, че пътят към Европа
Коментари Харесай

Мицотакис: Пътят на РСМ към Европа и прогреса минава през Гърция

Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис съобщи, че „ пътят към Европа и напредъка “ за Северна Македония минава през Атина и може да бъде пресечен.

Той също по този начин назова позицията на новоизбрания президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова „ противозаконна и провокативна “, съобщи ЕРТ. " От известно време следим напредък на национализма в Скопие и заради тази причина бяхме внимателни при приемането на меморандумите от Преспанския контракт. За страдание развиването на събитията оправда тази наша нерешителност. Позицията на новия президент на РСМ Гордана Силяновска и на нейните последователи, както и на бъдещия мандатоносител, е противозаконна и провокативна. Поради тази причина Гърция не я приема и я отхвърля. Съседната страна би трябвало да осъзнае, а съгласно мен множеството жители на РСМ схващат това, че пътят и напредъка към Европа, минава през нашата страна и че там може да остане ", сподели още Мицотакис.

Гръцкият министър председател прикани страната му да употребява „ достоверността и качеството на македонските си артикули и услуги ", с цел да стартира комерсиална контраатака, която да съпътства дипломатическия ѝ отговор.

На 12 май новоизбраният президент Силяновска провокира дипломатически скандал сред двете страни, откакто по време на клетвата си назова страната си „ Македония “, а не Северна Македония, в нарушаване на подписаното през 2018 година Преспанско съглашение сред Атина и Скопие, с което беше организиран разногласието за името.

В речта си на Общото заседание на Асоциацията на гръцките експортьори (SEVE) Мицотакис се базира и на комерсиалната марка „ Велика Македония “ за гръцки артикули, рекламирана през ноември 2019 година

" Отне ни известно време да записваме комерсиалната марка, само че сме на прав път. Това е ход, който придобива настоящо значение след последните провокативни регресии на северните ни съседи. Нашата дипломатическа реакция би трябвало да бъде съпроводена от комерсиална контраофанзива, на първо място с достоверността и качеството на продуктите и услугите на нашата Македония. Това е във вашите ръце и би трябвало го да реализираме дружно ", сподели гръцкият министър председател пред присъстващите. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР