В рамките на кандидатстването са получени 3068 проектни предложения на

...
В рамките на кандидатстването са получени 3068 проектни предложения на
Коментари Харесай

Парите за саниране не достигат

В рамките на кандидатстването са получени 3068 планови оферти на обща стойност 3 972 426 084 лв., което явно е близо 4 пъти на разпределения финансов запас. Това съобщи министърът на районно развиване и благоустройството Андрей Цеков по време на чуването си в Народното събрание по отношение на процеса на енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд, съобщи кореспондент на " Фокус “ .

" Допустими бенифициенти от цялата страна са сдружения на притежатели в еднофамилни здания “, добави той.

Цеков сподели и какъв е размерът на помощта, както и кои здания дават отговор на критериите.

" В самите насоки за кандидатстване ясно е дефиниран общият оптимален размер и интезитет на помощта, който е в размер на 1 129 881 600 лв. с включено Данък добавена стойност. Допустими бенифициенти са сдружения на притежатели в многофамилни здания, които са проектирани след 26 април 1999 година “, съобщи Ценков.

" Процедурата е налична за кандидатстване за бенефицинети от цялата страна. Възприет е не метод на районен баланс при систематизиране на помощта, а на метод, при който да се стремим към най-големи енергийни спестявания и най-големи спестявания на парникови газове.

Това на практика значи, че всяко едно проектопредложение се конкурира с всички останали, в това число на територията на една и съща община, на една и съща улица, при което е изцяло ясно, че в изискванията на такава конкуренция потребностите ще надвишат упованията “, означи районният министър.  

Кандидатстването се реализира с общинската или районна администрация. Сдружението на притежателите на постройките подписва с нея съглашение за партньорство и всички документи се подават от общинската или районната администрация.

Министър Цеков изясни, че заложените предели за финансиране на общините в страната де факто не значи, че ще бъдат изпълнени. Те възлизали на стойност над 5 милиарда лв. при бюджет от малко над 1 милиарда лв.. Целта им била да се ограничи конкуренцията на по-големите общини като София, Пловдив, Варна, Бургас и други, които другояче щели да обхванат по-голямата част от финансирането.

Класирането за енер е оповестено през декември 2023 година, като са класирани 756 многофамилни здания в 102 общини от общо 3068 планови оферти в 152 общини.

Данните показвали, че междинната стойност на инвестицията за първия стадий за една многофамилна постройка е 1,5 млн. лв..

" Класирането е осъществено по методика, която регистрира качеството на плановите оферти. Тя е в детайли написана в точка 17 от напътствията “, изясни Цеков.

Сградите, които са получили утвърждение, се правят оценка на база тяхната енергийна успеваемост, икономическата успеваемост на инвестицията, бонус точки при класирането получавали здания над 5000 квадрата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР