Според поверителна информация през март Северна Корея е успяла да

...
Според поверителна информация през март Северна Корея е успяла да
Коментари Харесай

Северна Корея са изпрали близо $150 милиона с откраднати криптовалути през март

Според поверителна информация през март Северна Корея е съумяла да изпере $147.5 милиона посредством платформата Tornado Cash.

Тези пари са били откраднати от борса за криптовалути през миналата година. Хората, следящи нарушавания на наложените от Организация на обединените нации наказания, разкриха, че са разследвали общо 97 хипотетични хакерски атаки от страна на Северна Корея против крипто компании в интервала 2017-2024 година, възлизащи на почти $3.6 милиарда в откраднати средства.

Една от забележителните офанзиви се случи в края на предходната година, когато от борсата за криптовалути HTX бяха откраднати $147.5 милиона. След това тези откраднати пари са били изпрани през март тази година посредством Tornado Cash, както оповестяват от компанията за крипто разбори PeckShield и Elliptic.

Освен това беше маркирано, че единствено през 2024 година са разпознали 11 обири на криптовалути на обща стойност $54.7 милиона, като някои от тези офанзиви евентуално са осъществени от севернокорейски ИТ служащи, наети от дребни крипто компании.

Държавите-членки на Организация на обединените нации, и частните компании показват, че севернокорейските ИТ служащи, работещи в чужбина, генерират обилни доходи за страната. Въпреки че от 2006 година насам Северна Корея е подложена на наказания от страна на Организация на обединените нации, страната съумява до известна степен да заобиколи тези ограничения, продължавайки противозаконните си действия.

Преди това Съединени американски щати постановиха наказания на Tornado Cash през 2022 година, потвърждавайки, че платформата поддържа Северна Корея. Освен това през 2023 година двама от нейните съоснователи бяха упрекнати в улеснение на пране на пари на стойност над $1 милиарда, в това число за киберпрестъпна група, обвързвана със Северна Корея.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР