В продължение на шест години в програмата на София Филм

...
В продължение на шест години в програмата на София Филм
Коментари Харесай

Тери Гилиъм и Кристи Пую получават наградата ФИПРЕССИ 96 Платиниум на 25-ия София Филм Фест

В продължение на шест години в програмата на София Филм Фест се връчва специфичната Награда ФИПРЕССИ 90 Платиниум, която се присъжда от Международната федерация на филмовите критици.

В пред-пандемичните години тя бе представяна персонално от Клаус Едер, общоприет секретар на организацията, и нейни носители в София са Бела Тар, Горан Паскалевич, Илдико Енеди, Биле Аугуст, Агнешка Холанд. През 2020 година международните създатели на киното, които ще получат този приз, са режисьорите Кристи Пую и Тери Гилиъм.

Творчеството на фамозния сценарист и режисьор Кристи Пую е една от аргументите светът на киното да обърне взор към Румъния - той е учредител на Румънската " нова вълна ". Kристи Пую е роден в Букурещ през 1967 година, учи изобразяване във Висшето учебно заведение по образни изкуства в Женева.

След завръщането си в Румъния, той продължава да рисува, като снима и първия пълнометражен филм - " Стока и мангизи " ( " Stuff and Dough ", 2001), последван от " Цигари и кафе " ( " Cigarettes and Coffee " ), отличен със " Златна мечка " за късометражен филм на Берлинале 2004.

Представен като план на София Мийтингс през 2004 година, " Смъртта на господин Лазареску " ( " The Death of Mr. Lazarescu ", 2005) има своята премиера в Кан и получава огромната премия на конкурсната стратегия " Особен взор ", както и шест награди от фестивала в Трансилвания, специфични награди от Чикаго, Копенхаген и десетки други оценки. Именно това е творбата, трансформирала се в знак на новото румънско кино.

Българските фенове познават Кристи Пую и от филмите му " Аврора " ( " Aurora ", 2010) и " Сиераневада " ( " Sieranevada ", 2016), представяни с огромен триумф на предходни издания на София Филм Фест.

Режисьорът беше президент на Международното жури на 21-вия СФФ през 2017 година. Неговият най-нов филм " Имението " ( " Manor House ", 2020) ще бъде показан на 25-ия София Филм Фест. Историята пресъздава метафизичен полемики от началото на ХХ век сред петима аристократични герои, които прекарват коледните празници в едно отдалечено селско имение. В основата на кино лентата е утопично-философският текст на съветския мъдрец Владимир Соловьов " Три разговора за войната, напредъка и края на историята ", написан малко преди гибелта му през 1900 година.

" Киното е инструмент за проучване на действителността, за проучване на живота. Но в действителност поражда още един въпрос: за какво съществуват игралните филми? Всъщност измислените истории идват от съзнанието ни. Те се трансформират в доказателства за избран метод на мислене, за взор към света. Камерата не се движи инцидентно, тя има цел. И в действителност киното, художествените филми могат да бъдат самобитно антропологично средство за наблюдаване - на света, който е отвън нас, и на света, който съществува в главите ни, " - споделя Кристи Пую.

Тери Гилиъм е неповторимо събитие в киното - многостранен гений, бунтовник, подбудител, утвърден занаятчия на образния роман, режисьор-епоха и една извънредно значима част от взривоопасния креативен колектив " Монти Пайтън ", фамозен в целия свят с неподражателните си филми и характерното възприятие за комизъм, което всички разпознават.

Историята на София Филм Фест и Мюзик Филм Фест от 90-те години на ХХ век са неразривно свързани с великите " Монти Пайтън " и напълно неслучайно наши посетители в 25-годишната история на фестивала са били Тери Джоунс, Майкъл Пейлин и самият Гилиъм. Тримата са носители на Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното.

Тери Гилиъм е създател на многочислени занимателни, неуместни и изпълнени с фикция филми, притежател е на две награди " БАФТА ", на четири награди от кинофестивала във Венеция, с номинации за " Оскар " и " Златен глобус ", както и за доста други влиятелни кино оценки.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР