В повечето аптеки може да се провери дали лекарството е

...
В повечето аптеки може да се провери дали лекарството е
Коментари Харесай

Какви са изводите и последствията от откриването на фалшиви лекарства, изнесени от България

В множеството аптеки може да се ревизира дали лекарството е същинско или не, само че съществуват и огромен брой обекти, в които това не се случва.

© Цветелина Белутова В Холандия са били открити четири опаковки фалшифицирано лекарство против рак на белия дроб, които са с генезис от България, заяви bTV. Освен следствието в България, в което е замесен българският лекарствен регулатор, с проблема се занимава и Европейската лекарствена организация (ЕМА).

Казусът демонстрира, че европейската система за верификация на медикаментите работи и закупуването на подправени медикаменти от пациенти в тази ситуация е предотвратено. В България обаче по данни на Българската организация за верификация на медикаментите (БОВЛ) към момента 40% от аптеките не сканират медикаменти за имитация.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Откритите артикули повдигат няколко въпроса за подправянето на медикаменти и следствията от това.

Какво се е случило?

Четири опаковки болничен артикул, предопределен за химиотерапия при рак на белия дроб, са преопаковани и изнесени в Холандия от български търговец на едро, който съществува от две години. Това е компанията " Генерикс фарма ". Тя е записана в София и е благосъстоятелност на двама братя - непознати имена в сектора. Според данните от Търговския указател тя няма никакви доходи през 2017 година, а през 2018 година оборотът й е 2.059 млн. лева

На фона на огромните компании за търговия на едро и износ на медикаменти с обороти над половин милиард лв., става въпрос за дребна и нова компания в бранша. Според източник на " Капитал " от Изпълнителната организация по медикаментите " Генерикс фарма " са придобили четирите опаковки от различен търговец на едро и сега тече инспекция за тази транзакция от Националната организация по приходите.

След като получил опаковките от " Генерикс фарма ", вносителят им от Холандия открива, че кодовете на продукта за сверяване дали е подправен или не не съответстват с надписите върху опаковката и подава сигнал към Европейската асоциация на еврофармацевтичните компании, която сплотява паралелните търговци с медикаменти в Европа. Тя от своя страна пък подава сигнал до Европейската лекарствена организация.

Според кода, залепен върху опаковката, който се сканира и циркулира в общоевропейската система за верификация на медикаментите от 9 февруари, този медикамент е с изминал период на валидност, а на опаковката е изписан по-дълъг период.

Българската лекарствена организация е спряла краткотрайно активността на търговеца на едро, до момента в който тече следствието на случая от прокуратурата, само че не е лишила лиценза за търговия.

Само това ли е подправеното лекарство?

Случаят демонстрира, че системата за верификация на медикаментите работи и в легалната верига не проникват имитации. Внедряването й костваше на аптеките скенери за инспекция на стойност 200 лева и програмен продукт, който да ревизира има ли подправени медикаменти. В случая продуктът не е бил предопределен за българските пациенти и не е достигнал до тях.

" Лошата вест е, че тези четири опаковки евентуално са фалшифицирани в България, тъй като Европейската лекарствена организация удостоверява, че лекарството е достоверно, само че има възможност да е с изминал период на валидност. До момента е несъмнено, че подправянето на опаковката е доказано ", разяснява Деян Денев, ръководител на Българската организация за верификация на медикаментите.

Той добавя, че има и още един проблем в борбата с подправените медикаменти. България, за разлика от останалите европейски страни, в които съвсем 100% от аптеките имат системи за следене на подправени медикаменти, изостава от процеса и към 40% от аптеките не са свързани със системата за верификация. Така, даже да има подправени медикаменти, те няма по какъв начин да бъдат открити.

Как е допустимо?

По закон производителят на лекарството носи отговорност за него досега, в който го продаде на търговеца на едро, който би трябвало да стартира да следи за метода на предпазване и за периода на валидност.

Според източници на " Капитал " от фармацевтичния бранш, защото става въпрос за няколко опаковки, евентуално става въпрос за закононарушение с медикаменти, благосъстоятелност на болнична аптека. Съществува опция фармацевтът да е изписал, че медикаментът е прибавен, клиниката да е получила парите за него от здравната каса, а пък опаковките да са препродадени на търговец на едро и по-късно преопаковани и изнесени. Възможно е и един търговец на едро да е препродал продуктите с изминал период на различен търговец. Странно е, обаче, толкоз скъпа интервенция по преопаковане и експорт да се случи единствено с четири опаковки.

Как да се противодейства?

В момента подправянето на медикаменти, без значение дали става въпрос за самия артикул или надписите върху опаковката и листовката, се води административно нарушаване на закона за медикаментите и за него се постанова санкция от 25 до 50 хиляди лева

От 2017 година Българската асоциация за развиване на паралелната търговия, в която членуват най-големите паралелни вносители и експортьори на лекарства, упорства закононарушенията с медикаменти да се инкриминират в Наказателния кодекс и да се санкционират с допустимо най-тежките наказания и по силата на лекарствения закон.

Случаят с четирите опаковки лекарство против рак с фалшифицирана опаковка повдига въпросът до каква степен България е сигурен сътрудник на останалите европейски страни в битката с незаконните медикаменти и също така повдига и въпроса до какъв брой сигурна е самата система за следене на лекарства в България, откакто 40% от аптеките не ревизират какви медикаменти продават на пациентите.

В европейски аспект това не е единственият случай с уловена от системата за верификация подправена пратка и това е направил холандски успореден търговец. Преди две седмици огромна компания разгласява на уеб страницата си известие, че се популяризира подправен медикамент против съдови болести с полска и словашка опаковка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР