В последните години много мои познати ми споделят, че ,

...
В последните години много мои познати ми споделят, че ,
Коментари Харесай

Коледна питка с паричка | Боговица, бъдняк

В последните години доста мои познати ми споделят, че, която е присъща за първите часове на Нова година, я вършат на Коледа. Сигурно, тъй като единствено тогава всички съумяват да се съберат дружно на масата. Вярно е, че традициите не са това, което бяха и че светът е прекрасен, тъй като е пъстър, само че аз към момента считам, че има някаква магия в това да продължим обичаите на нашите баби. Да прескочим чисто религията, да вникнем в историята и смисъла на техните очаквания, вярвания и диалози с природата, скрити точно в насъщния. По традиция точно питка с паричка приготвяли те (ако не ти се чете, скролни по-долу за рецептата)

С желанието за повече радостни дни, измолени посредством обредния самун, с времето на някои места в България, с изключение на паричка, почнали да поставят дрянови клончета, разнообразни варива и семки - символизиращи здраве и изобилие за нивите. Предполагам, че има възможност сходни практики да са началото и на.

, несъмнено, е постна, както всичко друго на трапезата. В националните разбирания тя е безкръвна жертва и умилостивява по-висшите от индивида сили. Питката нашите баби приготвяли от нов мая, облечени в новите или най-малко чисти облекла.

Обредна пита

По традиция питката се замесва сутринта преди Бъдни вечер. Някога с нов мая и с мълчана вода - младите моми, носели водата с менци от чешмата, като от самото начало по пътя за дома непродумвали и дума. И в случай че през останалото време на година се употребило каквото брашно има, за питката за Бъдни вечер се употребило най-хубавото, най-бялото.

По форма питката, наричана още " боговица " или " бъдняк " е кръгла- символизираща безконечността, цикличността в живота, нея се влага и монета - знак на благоденствие. Украсява се с форми от тесто изобразяващи кръстове, узрели класове, рало, орач, животни или плодове - знаци за благоденствие и изобилие.

По традиция питката за Коледа се разчупва от най-възрастния човек в къщата. Смята се, че той играе ролята на самобитен мост към предците ни. На други места в България пък, питката се захваща от стопанина и стопанката, подвига се над главите и се изрича " Еййй толкоз да е високо житото " и се разчупва. Останалите в фамилията отговаряли " Амин! Дай Боже ". На трапезата питката се поставя още топла, в предишното цялата софра за Бъдни вечер се подреждала на земята.

Първото парче от питката се отделя за Богородица, второто парче за къщата, а останалата част от питата се раздава на фамилията - разчупването и раздаването се прави от дясно наляво - посоката на живота в разбиранията на българина. Разбира се, на който се падне парата е отредено и най-голямото благополучие през идната година.

Рецепта за пита с паричка за Бъдни вечер

Продукти:

500 гр брашно + за омесване

1/2 кубче прясна квас

250-300 мл вода

2 ч.л сол

1 ч.л захар

2 с.л олио

1 с.л оцет

В чаша слагаме захарта и натрошената квас, прибавяме 100 мл леко затоплена вода. Оставяме да шупне 20 минути.

Брашното пресяваме три пъти в бездънен съд, в средата вършим кладенче и изсипваме олиото, солта, оцета и останалата вода (също леко топла). Разбъркваме добре и доомесваме, добавяйки още брашно. Тестото би трябвало да се получи леко лепнещо, оформяме го като топка в купата, намазваме го с олио, и покриваме купата с забрадка. Така оставяме да втаса към час в топла стая.

След като усили размера си, омесваме още един път тестото, оформяме го под формата на питка, като в средата слагаме увита добре във фолио паричка. Откъсваме и едно парче тесто за фигурките ( " изобразяващи кръстове, узрели класове, рало, орач, животни или плодове - знаци за благоденствие и изобилие " ), оформяме ги и слагаме питката в кръгла тавичка, която сме намазнили и набрашнили авансово. Печем в авансово затоплена на 180 градуса фурна, след изпичане я завиваме в забрадка.

Ако желаете да има блестящ тип, можете да я намажете с разтворена във вода захар и да я поръсите със сусам (все отново имайте поради, че по този начин питката сладни). Популярно е и намазването с жълтък или цяло яйце, разрушено с малко олио.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР