"В последните дни доста възбуди интерес как реално се възстановяват

...
"В последните дни доста възбуди интерес как реално се възстановяват
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски показа ключова ГРАФИКА за епидемията от COVID-19 у нас

"В последните дни много възбуди интерес по какъв начин действително се възвръщат заболелите и по какъв начин се наблюдават. Днес рапортувах в детайли на Министерски съвет каква е тактиката на определяне, идентифициране и следенето им ". Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски по време на ексклузивен брифинг в Министерски съвет.

Той сподели графика, с която да изясни методите, по които се вършат проби за определяне на COVID-19.



"Тази графиката ще ви даде опция да онагледим ситуацията. Според СЗО единственяит меродавен метод за установяването на ковид е с Real Time PCR, няма различен способ, който е потвърдил повече своята надежност. Той е обозначен с алената линия - изкачваща се като плато и слизаща.

Това в България има опция да се открива при цялостен потенциал на лабораториите, в размер на 1000-1200 случая на ден, което значи към 30 000 теста месечно, изразено като цени - към 930 хиляди лв. на месец ", изясни той.

"От Европейска комисия са отделени 600 000 такива теста. Следващият метод е като се вземе тестът по същия метод, само че идентифизирането става за към 5 минути с един дребен уред, а сега се създават и директни проби, като тези за бременност.

Тези проби ще се разпространяват всеобщо и ние предвиждаме да се вършат от 5 хилядо до 20 хиляди на ден, което значи, на месечна база би трябвало да се вършат към 30 000 теста, които са към 10 милиона лева месечно ", добави ген. Мутафчийски.

"Следващото стартира от платото на кривата (средата), когато епидемията е стигнала своя връх и се стабилизира, стартират бързите проби, с които може да се откри какъв брой души са разболели без да схванат и са добили имунитет. Това ще разшири границите и ще вършат 30 хиляди дневно и ще коства към 10 милиона на месец. Тези проби са значими, тъй като дават неоспорим резултат ", добави той.

Шефът на Кризисния щаб добави, че бързите проби са значими след втората половина на епидемията, тъй като ще покажат действително какъв брой души са придобили имунитет и въз основата на тези данни ще се обясни какъв брой от изкаралите заболяването могат да работят.

"Това ще даде основата на съживяването на публичния живот и стопанската система. Всичкото ще коства на държавното управление към 20 милиона месечно. В първия стадий на кривата тестванията са доста скъпи, по време на вторият стадий са по-евтини, само че по-начесто. Могат да преливат един към различен, съгласно обстановката ", съобщи още той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР