В почивния 2 януари от 20.30 БНТ излъчи филма на

...
В почивния 2 януари от 20.30 БНТ излъчи филма на
Коментари Харесай

Филмът за Ботев: Вече знаем къде е погребан поетът - вчера по БНТ

В почивния 2 януари от 20.30 Българска национална телевизия излъчи кино лентата на Максим Генчев " Ботев ".

Генчев е режисьор, приключил ВИТИЗ в класа на Крикор Азарян. Въпреки работата си в редица български театри, Генчев влезе в публичното полезрение с кино лентата " Дякон Левски " от 2015 година и с реакцията против критиците на патриотичната продукция.

Особено запаметяващ се миг във кино лентата за Левски беше, когато заптиетата водеха Дякона с каруца към бесилото и едно от тях му сподели “Ако не издържиш до там, дерета по пътя доста ”, след което тогава дякон Игнатий (в ролята Веселин Плачков) му отвърна “Да ти **** майката “!.

Псуващият Левски озадачи публиката, а отрицателните реакции Генчев тогава разяснява по този начин: " Дреме ми, че не са ми харесали кино лентата! Народът го гледа и го харесва, всичко е шест. "

7 години по-ксъно режисьорът е подготвен и с различен собствен прочит на народен воин - поета и бунтовник.

Премиерата на кино лентата за Ботев се състоя още на 3 март 2022 година, само че едвам нощес получи необятен отзив, откакто беше излъчен по Българска национална телевизия. Сценарият му е написан от Генчев и Десислава Ковачева и е по претекстове от романа „ Опит за биография на Христо Ботев “ от Захари Стоянов.

Филмът към този момент е прожектиран в Германия и в Италия, където беше показана пред българската общественост от кмета на Калофер Румен Стоянов, който е патрон на кино лентата и взе участие в него. Лятото е имал премиера и в Лондон.

През декември предходната година Генчев заплаши, че ще съди служебния министър на културата Велислав Минеков, защото Минеков " го е пратил за зелен хайвер ". Причината: служебният министър е отказал на режисьора средства за прожекционна техника, нужна с цел да се излъчва кино лентата за Ботев в дребните обитаеми места.

От март до момента " Ботев " е прожектиран неведнъж пред детска аудитория. Още през април на възпитаници в Плевен. През декември филмът бе излъчен в поддръжка на децата от наводнените през лятото карловски села. Част от билетите се купуват от " родолюбиви българи " - предприемачи, научаваме от Facebook страницата на продукцията.

Според Генчев " Ботев " е най-хубавият му филм.

Снощната прожекция на публичната телевизия раздели мненията по оста какъв брой тъкмо е неприятен филмът и би трябвало ли да се съди строго, откакто няма държавно финансиране.

Мартин Маринов написа:

" ПОРЕДНИЯТ УДАР НА МАКСИМ ГЕНЧЕВ, написа М

/Комикът споделя, че има още фантазии.../

Колосът на българското революционно кино, Максим Генчев, сподели довечера по Българска национална телевизия последната си комедия с детайли на фентъзи - Ботев. След окарикатуряването на Васил Левски в предходното му скечово изцепване, реда си дочака и Ботев - другия трагичен воин на нашия Фелини.

До средата на " творбата " се канех да пиша съществено за кино лентата, само че с изключение на, че е невероятно, е и безусловно ненужно. Само ще отбележа, че попаднали в ръчичките на този злокобен шегобиец, загазиха освен Ботев и Левски, само че и Захари Стоянов, по чийто Записки сякаш били правени филмите.

За хора, незапознати с нашата история и присъединяване на най-големите ни националреволюционери в нея, и двата кино лентата ще бъдат фейлетонни, комедийни фарсове, фриволно интерпретиращи налудничавите прищевки на Генчев. За хората, които познават обаче историята ни, това е просто подигравка и срамен позор. ".

***

" Гледах кино лентата на Максим Генчев за Ботев. Не ми хареса. За следващ път си зададох въпроса за какво, когато се написа или снима за българското освободително придвижване, героите наложително би трябвало да бъдат простовати, екзалтирани, крещящи, псуващи, неспособни да изразят елементарни човешки усеща? Откривам и в този филм схематизъм, позьорство, престореност, неубедителност, театралничене и някакво надълбоко пренебрежение към личността на Ботев. Това е персоналното ми мнение и не наемам никого с него.

Обратно на споделеното досега, ще призная, че бях очарован от метода, по който в София беше маркирана.

Видях естествено предпочитание за общественост, без тържественост, без фанфари, без непотребни заявления и празнодумия. Просто част от интелектуалния хайлайф се беше събрал пред паметника на Щастливеца, с цел да го уважи смирено и по човешки. Не е ли точно това меката мощ на същинския национализъм? ", написа Петър Краевски.



" Вече е ясно кой умъртви Ботев - Максим Генчев. ", беше коментарът на журналистката Веселина Седларска.

***

“По БНТ1 дават някаква българска комедия наречена “Ботев “. Много е занимателно. Мисля, че е продукция на ч-ще “Булгарче ” от село Максимово. ”, Любомир Бенковски Бенджи.

***

“Успях да изгледам “Ботев “...Определям го, като първото си предизвикателство за 2023! ”, Светлин Велинов.

***

" Абоминацията “Ботев ” на Максим Генчев върви по бнт1 и да - толкоз неприятно е, колкото може да си визиите! ", Джефри Лебовски от " Операция кино ".



" От Нова година съм решил да съм по-позитивен и да намирам нещо хубаво на всички места. Затова държа да отбележа, че артистът в ролята на Ботев има страхотна брада. ", пошегува се водещият от Дарик радио Драгомир Симеонов.

***

" Ботев " е позор. Позор за българското кино. Гротеска. Водевил. Толкова е зле, че ти се желае да " гушнеш " режисьора, а той да си поплаче на рамото ти. Ама аз няма да го " гушна ". Аре. ", Мариан Бозуков.

***

" Кариерата на Максим Генчев едвам стартира.

Българска национална телевизия сподели кино лентата „ Ботев “, за което допускам би трябвало да благодарим на Емил Кошлуков и Оценка за съвместимост на Българска национална телевизия. И незабавно обществените мрежи закипяха възмутено. Все едно някои е очаквал нещо друго от Максим Генчев. Това обаче е единствено началото.

След като се разправи с Левски и Ботев, МГ ще е вманиачен, в случай че не посегне и на Хаджи Димитър („ Жив е той, жив е “), Бенковски („ Хвърковатия челник “,) „ Кой уши байряка “ (с основна роля като за президентска дъщеря) и несъмнено за Баташкото кръвопролитие („ Песен за огън и кръв “). Стамболов може и да го пропусне, поради неприятната му известност измежду приятелите на Русия. Но пък току-виж направил и филм (слашър) по националната ария за Балканджи Йово и хубавата Яна.

Още преди да завършил с турското иго, може да се върне и към по-стари времена. МГ към този момент работи по „ 1349 “ (с Дарина Р. Радева в една от основните роли), заяви „ Площад Славейков “.

Мисля, че можем да чакаме дълга епична поредност: Аспарух („ Бащата на нацията “), Тервел („ Спасителят на Европа “), Крум („ Чашата на хана ”), Самуил („ Българският цар “), Симеон („ На три морета “)… и по този начин чак до Румен Радев („ Миротворецът “). Защо пък не? ", дългогодишният публицист с сектор " Кино и просвета " Емил Георгиев (Emil L. Georgiev).



" Бедний ми бедний Ботев, добре че те целнаха отрано, та не се наложи да гледаш кино лентата за теб, който Максим Генчев и компания сътвориха във връзка твоята годишнина.

Не просто слаб, а тотално несръчен филм за Ботев: схематизъм, позьорство, престореност, неубедителност, театралничене и някакво надълбоко пренебрежение към личността на Ботев. Явно единствено с пари, искания и обикновено хайляшко гръмогласно жалко патриотарство не става.

Та се присетих за една критика за различен български филм на историческа тема, която като комфортна ръкавица пасва и за това, което гледахме нощес по бенетето. " Положението е арт... В най-общ проект: никой не може да играе.

Никой от участниците мисля в никакъв случай не е чувал за нещо, наречено актьорска игра. Или както се споделя в един остарял анекдот, евентуално братът на някой от участниците в миналото е виждал артист да играе, само че връзката е до там. Исках да видя един от великите мъже на България.

Вместо това видях нещо, което ме накара да стисна очи и да си желая от все сърце: Никой повече да не пипа нищо. Никой да не прави филм за никого в България. Никога.

Ако желае, да направи филм за себе си. Може пък да има някой предпочитание да го гледа.

Но просто оставете хората да почиват в мир. Забравени, незабравими. Нека живеят във фантазиите, книгите и историята.

Просто оставете ги на мира. Оставете ги, правете порно. Ама и това не можете. ", Данаил П. Парнаров.

***

" Не виждам постоянно БГ телевизия, само че когато виждам, попадам на режисура отдадена на Ботев, изиграна от любителската театрална натрупа на читалището в с. Долно Нанагорнище и снимана от прекъснал студент, компетентност кино операторско майсторство в НАТФИЗ. ", Ben Jammin Kovski.

***

" Убиха го. Тази вечер убиха Ботев за повторно! Не познавам Максим Генчев. Може да е човек с добра известност в това, което прави, само че аз съм погнусен! "

***

" Във кино лентата Ботев беше на към 40 години и говореше извънредно с цитати от своите публикации и стихотворения. "

...

Ето и формалния синопсис на кино лентата, ако мненията дотук не са ви убедили да го гледате:

Игралният филм „ Ботев “ наблюдава събитията от 1876 година

След пет рабски епохи българите са изправени пред предопределен избор – независимост или гибел. Шепа млади революционери се събират на свободна румънска земя и сформират проект за освобождението на поробена България посредством въстание, квалифицирано от вътрешните комитети и подкрепено от емиграцията. Христо Ботев – стихотворец, вестникар и преподавател, захвърля перото и повежда двеста юнаци на помощ на своите въстанали братя.

В основните функции феновете ще видят актьорите Деян Жеков, Ники Илиев, Неда Спасова, Матей Генчев. Режисьор на кино лентата „ Ботев “ е Максим Генчев, сценаристи са Максим Генчев и Десислава Ковачева, оператор е Христо Генков, художник е Димитър Воденичаров, композитор е Добромир Кисьов. Продуцент на лентата е Десислава Ковачева и „ Дема филм “, а копродуцент – Българската национална телевизия.

Българска национална телевизия е най-големият продуцент на телевизионно кино в България, а филмът „ Ботев “ е част филмопроизводството на публичната телевизия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР