В петък криптовалутите достигнаха годишни върхове, тъй като поредица от

...
В петък криптовалутите достигнаха годишни върхове, тъй като поредица от
Коментари Харесай

Краят на „крипто зимата“? Средата се променя, а цените растат

В петък криптовалутите доближиха годишни върхове, защото поредност от удобни регулаторни и капиталови ограничения стартира да трансформира инерцията на пазарите, които от месеци бяха в застой.

През нощта биткойнът се търгуваше на най-високата си цена от юни 2022 година насам, като доближи 31 800 $ на. Досега той е поскъпнал с повече от 90% за годината и с близо 30% за един месец.

Вторият по величина токен – етер – имаше най-хубавата си сесия от март насам, а Ripple, за който американски арбитър постанови, че може да се продава законно на обществени криптоборси, се повиши със 73%.

„ Регулаторната среда се трансформира “, сподели Матю Диб, основен капиталов шеф в мениджъра на криптоактиви Astronaut Capital, представен от Reuters. „ И съгласно това, което видяхме през последните 24 часа, това може да е за положително. “

Решението за Ripple пристигна дружно с обвиняванията в машинация против някогашния началник на банкрутиралия криптозаемодател Celsius Network (б.р. – Алекс Машински е бил задържан след започване на следствие по отношение на краха на компанията). Както и след ходове като тези на финансовите компании BlackRock и Fidelity, които са напът да започват борсово търгувани фондове върху крипто. Инвеститорите настояват, че това води до смяна на настроенията.

„ Заинтересованите страни от Ripple чакаха някаква регулаторна изясненост. Вчера съдът наподобява обезпечи тъкмо това “, сподели Джъстин д`Анетан, началник на бизнес развиването в Азия в Keyrock, основател на пазара на цифрови активи в Хонконг.

Според него езикът остава ненапълно неразбираем, само че констатацията, че токените XRP, продавани на обществени криптоборси, не са скъпи бумаги по закон, „ евентуално служи като казус “.

Това отприщи рали при по-малките криптовалути, известни като „ алткойни “ – токените като Solana, Matic и Stellar нарастнаха с сред 15 и 50%, а акциите на борсата Coinbase – с 24% до годишен връх.

„ Ако централизираните криптопроекти не са скъпи бумаги, то това може да направи по-вероятно Комисията за търговия със стокови фючърси да бъде главен регулатор за промишлеността, което е нещо, което множеството хора в крипто (бранша) избират “, сподели Грег Мориц, основен действен шеф на криптохедж фонда Alt Tab Capital.

Трейдърите обявиха, че ликвидността е ниска при алткойн интервенциите, само че непрекъснато се усъвършенства при биткойн и етер. Оборотът на акциите на Coinbase бе най-голям от 14 месеца насам в четвъртък.

Краят на „ крипто зимата “?

Криптоактивите сега се търгуват покрай или над равнищата, достигнати при срутва на борсата FTX през ноември предходната година, когато секторът се потопи в дълбините на по този начин наречената „ крипто зима “.

FTX се срина, когато не можа да посрещне напора от тегления. Колапсът ѝ, довел до загуби за клиентите, даде подтик на регулаторите по света да наложат надзор над бранша, изключително в отбрана на дребните вложители, привлечени от бързата възвръщаемост.

Китай съвсем забрани криптовалутите. Американските следователи упрекнаха създателя на FTX Сам Бакман-Фрийд в многомилиардна машинация. Европейският съюз пък утвърди първия в света повсеместен нормативен набор от правила за контролиране на криптоактиви – Закон за пазарите на криптовалути, прочут като MiCA.

Coinbase и по-големият ѝ съперник пък са изправени пред правосъдни искове от Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища (SEC), които те оспорват.

Междувременно се следи навлизането на обичайни финансови бизнеси в крипто промишлеността, които влагат огромни суми, и това връща загатна за ралито, което подвигна биткойна с 300% през 2020 година

Най-големият управител на активи в света, предишния месец, а по-рано през юли борсовият оператор Cboe възобнови заявката си за сходен фонд, който ще бъде ръководен от мениджъра на активи Fidelity.

„ Преминахме през този дълъг интервал на непрекъснати отрицателни вести, които помрачиха бранша “, сподели Крис Уестън, началник на изследванията в брокерската компания Pepperstone в Мелбърн. „ За пръв път от известно време насам обаче идват непрекъснато позитивни вести, а това значи, че има набрана инерция. “
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР