В основната си част Наказателно-процесуалният кодекс е една ламарина с

...
В основната си част Наказателно-процесуалният кодекс е една ламарина с
Коментари Харесай

Проф. Огнян Герджиков: Наказателният кодекс е ламарина с много дупки

„ В главната си част Наказателно-процесуалният кодекс е една ламарина с доста дупки, с непрекъснати промени, с непрекъснати ремонти на поправките, с непрестанен напън да се вършат нови и нови промени съгласно съответна обстановка в съответен проблем. “ Това сподели проф. Огнян Герджиков, някогашен ръководител на Народното събрание и длъжностен министър председател през 2017 година, предава БНР.

„ Ако на всеки съответен случай реагираме по някакъв метод, то това не е законодателство. Това е нещо, което е друго от устойчивостта, която се изисква за всяка естествена правова страна “, добави той.

Според проф. Герджиков непрекъснатите промени в законите не са единствено в региона на наказателното право. „ Това е нещо, което е в положение да ме вбеси. Не знам за какво у нас се счита, че Народното събрание би трябвало да работи като корпус за бързо реагиране. Закони не се вършат по този начин. Народната воля не би трябвало да се слуша категорично по всички въпроси “, съобщи проф. Герджиков.

По думите на му професионализмът у нас не е на респект и е в рецесия. „ В доста посоки се работи аматьорски и това взема връх, даже в законодателството. Сега всичко е непринудено. Трябва да има непоклатимост, предвидимост. Затова и вложителите бягат от България, тъй като тук по средата на играта разпоредбите се сменят “, добави той.

„ Стана ясно, че Наказателен кодекс е от 1968 година. В общата му част съвсем няма какво да се пипа. Но там, където са обособените типове закононарушения, там е извънреден безпорядък, цялостен с вътрешни несъгласия и с кръпки. Но това е дълготрайна задача, която би трябвало да бъде изпълнена от сериозна група от експерти, да се създадат обществени разисквания. Големите закони на демократичните страни се вършат доста години, а не за броени дни и месеци “, изрече се проф. Герджиков за потребността от нов Наказателен кодекс. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР