В обща декларация депутатите от България и Румъния призовават Съвета

...
В обща декларация депутатите от България и Румъния призовават Съвета
Коментари Харесай

Българските и румънски евродепутати към Туск: Незабавно решение за Шенген!

В обща декларация депутатите от България и Румъния приканват Съвета към деяние

В взаимна позиция, инициирана от Петър Курумбашев, българските и румънски евродепутати от всички политически групи приканват за неотложно взимане на решение за приемането на двете страни в Шенген въз основата на откритите и към този момент изпълнени критерии. Писмото е адресирано до ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, както и до държавните глави на страните, блокиращи завършването на процеса повече от 6 години.

Декларацията беше призната в понеделник в Страсбург по време на взаимно съвещание на българските и румънските евродепутати в наличието на Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, и Виктор Негреску, министър по Европейските въпроси на Румъния.

В общата декларация българските и румънски представители в Екологичен потенциал напомнят, че Европейският съвет, Съветът на министрите, Европейският парламент и Европейската комисия са установили неведнъж осъществяването на критериите. Те показват още икономическите последствия от недопускането на двете страни, както и положените от тях старания за запазване на външните граници на Европейски Съюз. Евродепутатите са безапелационни, че въвеждането на нови критерии за страни, които към този момент са почнали процеса по присъединение, е недопустимо.

Петър Курумбашев (Делегация на българските социалисти) съобщи: „ България е изпълнила от шест години насам критериите за участие в Шенген. Спирането ни беше напълно несправедливо и по политически аргументи. Надявам се, че поддръжката на Екологичен потенциал за присъединението на България и Румъния към Шенген ще има съществена тежест при идното решение на Съвета на Европейски Съюз. Също по този начин се надявам съдействието сред двете страни да продължи да бъде също толкоз продуктивно и по други въпроси, както по тематиката " Шенген ".

Асим Адемов (ЕНП/ГЕРБ) съобщи: " Във време на възходящо разделяне и отчаяние в Европа е жизненоважно да се показва единодушие и взаимност. Европейски Съюз би трябвало да показва способността си да дава отговор на потребностите на всички свои жители. Настоящата обстановка единствено ускорява популистките гласове и ускорява възприятието на второстепенност и незначителност. Време е резултатите на България и Румъния да бъдат приети и двете страни неотложно да бъдат признати в Шенгенското пространство. Европа би трябвало да бъде Съюз на тъждество! "

Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ) съобщи: „ Общата декларация на българските и румънските евродепутати от всички политически групи в Европейския парламент е доказателство, че желанието ни да подсигуряваме на нашите съграждани същите права и привилегии като на другите европейски жители седи над политически или национални разлики. Декларацията изпраща явен сигнал към държавите-членки, че до момента в който двете страни не бъдат признати в Шенген, ние няма да спрем да използваме наличните ни принадлежности за постигането на тази обща цел ".

Филиз Хюсменова (АЛДЕ/ДПС) съобщи: „ Гражданите на двете страни не престават да имат вяра в силата и единодействието на всички страни-членки. Те са уверени, че Съветът следва да вземе решение, което е и в тяхна изгода, и в интерес на Европейски Съюз - а точно - да отвори вратите на Шенгенското пространство. Ето за какво с сътрудниците, членове на Екологичен потенциал от Румъния сме твърдо уверени, настояваме и работим дружно за реализиране на тази идея. "

Ангел Джамбазки (ЕКР/ВМРО) съобщи: „ Време е Съветът да вземе ясна позиция и да престане да разрешава вътрешнополитическите проблеми на някои страни-членки да се отразяват върху цялостната политика на Съюза. Ясно е кои страни блокират нашето участие в Шенген, въпреки че несъмнено отговаряме на техническите критерии. Време е Европа да постави завършек на използването на двойни стандарти ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР