Хиляди иранци излязоха на улиците на северния ирански град Тебриз

...
Хиляди иранци излязоха на улиците на северния ирански град Тебриз
Коментари Харесай

На фона на траура за Раиси, Иран потъва в несигурност

Хиляди иранци излязоха на улиците на северния ирански град Тебриз във вторник, с цел да скърбят за президента Ебрахим Раиси, който почина при през уикенда, дружно с външния министър и пет други високопоставени чиновници, предава Ройтерс.

Държавната телевизия излъчи онлайн изображения на опечалените, доста от които облечени в черно, които се удряха в гърдите, до момента в който камион, затрупан с бели цветя и пренасящ ковчезите, увити в националния байрак, се движеше постепенно през множеството.

" Всички пристигнаха да се сбогуват със починалия президент и неговите приятели, без значение от тяхната секта, етническа принадлежност или език ", съобщи депутатът от Тебриз Масуд Пезешкиан.

Въпреки че държавната телевизия заяви за струпване на огромно множество в Тебриз, някои наблюдаващи означават забележителен контрастност в публичната тъга спрямо минали възпоменания за гибелта на други високопоставени фигури в 45-годишната история на Ислямската република.

, само че липсваше прочувствената изразителност, която съпътстваше, старши пълководец на елитната Революционна армия, погубен от американска ракета през 2020 година в Ирак, чието заравяне притегли големи тълпи от опечалени, плачещи от тъга и гняв.

Тялото на Раиси беше превозено от Тебриз, най-близкия огромен град до отдалеченото място на злополуката, до летището в Техеран, преди да бъде отнесено в свещения шиитски град Кум. Оттам ще се върне в столицата, с цел да лежи в джамията Голямата Мосала в Техеран, преди да бъде трансферирано в родния му град Машхад, в Източен Иран, за заравяне в четвъртък.

Опечалените носеха плакати с изображения на Раиси, външния министър Хосейн Амирабдолахян, лидера на петъчната молитва в Тебриз и други публични лица, които също починаха в злополуката.

Задълбочаване на рецесията

Смъртта на президента пристигна във време на задълбочаваща се рецесия сред духовните водачи и обществото по въпроси като стягане на обществения и политически надзор и стопански усложнения.

За да възстановят нарушената легитимност след исторически ниската изборна интензивност от към 41% на парламентарните избори през март , ръководещите в Иран би трябвало да разсънят публичен възторг, с цел да обезпечат огромно присъединяване в предварителните президентски избори, които ще се проведат на 28 юни.

Иранците към момента имат мъчителни мемоари от оправянето с националните вълнения, провокирани от, която беше потушена от насилствена държавна принуда, включваща всеобщи арестувания и даже изтезания. Широко публикуваният публичен яд от влошаващия се стандарт на живот и корупцията също може да задържи доста иранци вкъщи.

Някои анализатори споделят, че милиони са изгубили вяра, че ръководещите духовници в Иран могат да разрешат икономическата рецесия, подхранвана от композиция от наказания на Съединени американски щати, неприятно ръководство и корупция.

Раиси вкара твърдата политика на своя ментор, висшия водач аятолах Али Хаменей, ориентирана към подсилване на клерикалната власт, репресии против съперниците и разбиране на твърда линия по външнополитически въпроси като нуклеарните договаряния с Вашингтон за възкръсване на нуклеарния пакт на Иран от 2015 година

Всеки претендент, който се включва в конкуренцията, би трябвало първо да бъде тестван от Съвета на пазителите, който постоянно е дисквалифицирал даже видни консервативни и умерени чиновници, което значи, че общата посока на политиката е малко евентуално да се промени.

Въпреки че е бил считан за водещ претендент да поеме поста от 85-годишния висш водач , когато той почине, два източника обявиха, че името на Раиси е било извадено от листата с евентуални приемници преди към шест месеца заради спадащата му известност.

Смъртта на Раиси внесе " огромна неустановеност " в наследяването, съгласно анализатори, разпалвайки съперничеството в лагера на хардлайнерите за това кой ще наследи Хаменей като висш водач на страната.
 Вицепрезидентът на Иран поема краткотрайно функционалностите на президент
Вицепрезидентът на Иран поема краткотрайно функционалностите на президент

Той ще ръководи страната до избирането на нов президент на изключителни избори
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР