В обръщение към нацията в сряда президентът на Сърбия Александър

...
В обръщение към нацията в сряда президентът на Сърбия Александър
Коментари Харесай

Президентът на Сърбия обеща предсрочни парламентарни избори до края на годината

В послание към нацията в сряда президентът на Сърбия Александър Вучич даде обещание предварителни парламентарни избори " до края на годината ", съобщи " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Агенцията разяснява, че обещанието е явен опит на Вучич да спре против неговото популистко ръководство след две всеобщи, които страната предишния месец.

" Сега е ясно, че ще имаме предварителни парламентарни избори ", сподели Вучич. До него бе близкият му политически съдружник - министър председателят Ана Бърнабич.

" Готова съм да подам оставка, оставката ми е на масата ", сподели Бърнабич.
От пет седмици десетки хиляди хора се събират на " митинги против насилието " в Белград след гибелта на 18 души при две всеобщи стрелби при започване на месец май. Протестиращите упорстват за оставки на държавни чиновници и възбрана на телевизионни стратегии с принуждение. Нов митинг е плануван в петък, добавя " Ройтерс ".
Ана Бърнабич сподели, че нейното държавно управление, в което господства ръководещата Сръбска прогресивна партия, е готово да се срещне с опозицията и да разиска по какъв начин да се усъвършенства обстановката.

" Когато обществото е в рецесия, диалозите са единственият метод, а те не желаят да беседват. Готова съм и може да разчитате на моята оставка ", съобщи тя на конференция в Белград.

Лидерите на опозицията споделят, че ще се срещнат с държавното управление, откакто бъдат изпълнени настояванията им, в това число премахване на министъра на вътрешните работи и шефа на организацията за сигурност.

 Под дъжда Вучич се отдръпна като водач на ръководещите и изиска Под дъжда Вучич се отдръпна като водач на ръководещите и изиска " разговор "

Бърнабич уточни, че поддържа произвеждането на предварителни парламентарни избори до края на годината, само че остави решението на президента Вучич.

Протестите против насилието се оказаха едно от най-големите провокации в 11-годишното ръководство на Александър Вучич, отбелязва АП.
Опозицията упреква президента, че подклажда нетолерантността и езика на омразата, че ръководи все по-авторитарно и е завладял нелегално контрола над всички държавни институции.
Вучич отхвърля тези обвинявания и твърди, че опозиционните групи желаят да го смъкват принудително от власт.

Две всеобщи стрелби потресоха Сърбия на 3 и 4 май. Първата стана в главно учебно заведение в Белград, където 13-годишно момче простреля с револвера на татко си осем свои съученици и охранител в учебното заведение. Други седем души бяха ранени, а едно момиче умря по-късно в болница.

Ден по-късно 20-годишен юноша стреля безсистемно в две села южно от Белград, като умъртви осем души и рани 14.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР