Геомагнитна буря с рядък интензитет започна да връхлита Земята и

...
Геомагнитна буря с рядък интензитет започна да връхлита Земята и
Коментари Харесай

Екстремно силна геомагнитна буря обхвана Земята

Геомагнитна стихия с необичаен интензитет стартира да " връхлита " Земята и би могла да провокира нарушавания в електрическите мрежи и на връзките, предадоха международните организации. Бурята  провокира и впечатляващи сияния.

Тревога за геомагнитната буря от 4 степен по 5-степенната канара за геомагнитните стихии беше издадена от Центъра за прогнози на галактическото време на към американското Управление за атмосферни и океанографски проучвания.

Серия от изхвърляния на коронална маса, които са детонации на енергийни частици и на магнитни полета, тръгващи от Слънцето, са се насочили към Земята, изясни на конференция Шон Дол от Центъра.

Първо такова изхвърляне, което е било доста, мощно е достигнало до Земята в 16,30 ч. по Гринуич в петък, добавя Центърът. Според Шон Дол става дума за едно доста рядко събитие, което може да продължи целия уикенд.

" Предупредихме сателитните оператори и информационните оператори и несъмнено електрическите мрежи в Северна Америка ", съобщи специалистът.
Слънцето в този момент е близо до пика си на интензивност съгласно цикъл, който се повтаря на всеки 11 години.

Изхвърлянето на коронална маса - минимум 7 такива феномена по посока на Земята са били следени в този момент - идва от слънчево леке, което е с към 16 пъти деаметъра на Земята. Подобни потоци с коронална маса се придвижват със скорост от няколкостотин километра в секунда.

Шон Дол предложи на жителите да се оборудват с акумулатори и вероятно с генератори, както се прави при всяка елементарна стихия.

Издадено е и предизвестие, само че единствено от първа по 5-степенната канара, за радиация, което все още не поражда безпокойствие.

Що се касае до въздушния трафик, Американското ръководство за гражданско въздухоплаване съобщи, че не чака значими последици. Геомагнитните стихии може да нарушат работата на навигационните средства и на високочестотното радиопредаване, изясни още американският авиационен регулатор и добави, че водачите са предизвестени в тази тенденция.

За последно предизвестие за геомагнитна бура от 4-а степен е било издавано в Съединени американски щати през 2005 година

По-слабо интензивни геомагнитни стихии и за по-кратко време имаше през март. Те продължиха тогава единствено няколко часа.

Но настоящето геомагнитно събитие се чака да е с по-малки мащаби от геомагнитната стихия от 1859 година, която е била най-мощната записана в миналото, съгласно НАСА. Известна под името " Карингтън ", тя е отговаряла на геомагнитна стихия от пета степен и е нарушила телеграфните връзки по това време.

Този вид стихии засягат по-специално северните и южните географски ширини към полюсите. Колкото по-силна е бурята, толкоз повече тя се спуска на по-ниски географски ширини.

В Южното полукълбо страни като Австралия или Нова Зеландия наблюдават от близко този вид обстановки, изясни Шон Дол.

Геомагнитното събитие води и до сияния, включително и в региони, в които те не са всекидневно събитие.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР