Актрисата Скарлет Йохансон е възмутена, че гласът на чатбота на

...
Актрисата Скарлет Йохансон е възмутена, че гласът на чатбота на
Коментари Харесай

Чатбот откраднал гласа на Скарлет Йохансон

Актрисата Скарлет Йохансон е възмутена, че гласът на чатбота на компанията OpenAI е " злокобно " сходен на нейния, оповестиха международните информационни организации. Обвинението на Йохасон идва, откакто тя самата отхвърля да озвучава чатбота ChatGPT.

Часове преди изказването на актрисата компанията за разработка на изкуствен интелект разгласи, че отстранява гласа, наименуван Sky (от англ. " небе " ). Изпълнителният шеф на OpenAI Сам Олтман изпрати известие до Ройтерс, в което разгласи, че " Скай " не е реплика на гласа на Скарлет Йохансон, а принадлежи на друга актриса.

" Гласът не е на Скарлет Йохансон и в никакъв случай не сме имали желание да наподобяваме нейния. Избрахме гласа на различен артист ", се твърди в изказването. Олтман разгласи още, че " от почитание " към Йохансон компанията няма да изпозлва " Скай " в продуктите си.

" Вярваме, че гласовете на изкуствения разсъдък не би трябвало съзнателно да имитират характерности на дадена звезда ", се споделя в обява в блога на OpenAI. Компанията изясни, че е работила с професионални озвучители, които е нарекла Breeze, Cove, Ember, Juniper и Sky.

Няколко наблюдаващи означиха приликата на гласа " Sky " с този на Йохансон, която изигра централната героиня във кино лентата " Тя " (Her) - поучителна история за бъдещето, в която мъж се влюбва в чатбот с изкуствен интелект. В деня на демонстрацията основният изпълнителен шеф на OpenAI Сам Олтман разгласява в обществената мрежа " X " пост от една-единствена дума: " Her ".

В изказването на 39-годишната звезда от " Отмъстителите ", " Изгубени в превода " и " Брачна история " прецизира, че през септември 2023 година Олтман се е обърнал към нея с предложение за потребление на гласа ѝ за озвучаване на ChatGPT. Актрисата е отказала.

" Девет месеца по-късно моите другари, фамилията ми и публиката - всички означават по какъв начин новата система " Скай " звучи тъкмо като мен ", отбелязва холивудската звезда.

Скарлет Йохансон прибавя, че е била шокирана, когато е чула запис и не е могла да повярва, че Олтман би употребявал глас, който наподобява толкоз доста на нейния - до степен, че околните ѝ хора не могат да създадат разлика. Според актрисата Олтман е загатнал, че приликата е умишлена, публикувайки туит, напомнящ за кино лентата с нейно присъединяване от 2013 година В " Тя " мъж, изигран от Хоакин Финикс, построява връзка със своя ИИ помощник, озвучен от Йохансон, която не се появява в нито един кадър. Известна с присъщия си пресипнал глас, през 2008 година актрисата записа и музикален албум.

Скарлет Йохансон споделя, че е наела юридически съветник, който би трябвало да изследва по какъв начин тъкмо е генериран гласът. Битката за правата върху гласовете и лицата на актьорите по отношение на използването на изкуствен интелект е във фокуса на вниманието в Холивуд. Sky се оказа в центъра на вниманието предходната седмица, когато OpenAI пусна нова версия на технологията - GPT-4o. В демонстрационната версия гласът бе доста по-близък до индивида от предходните итерации и на моменти даже флиртуваше.


 

FaceBookTwitter
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР