В небостъргач от сталинската епоха, който се извисява в небето

...
В небостъргач от сталинската епоха, който се извисява в небето
Коментари Харесай

Руснаци полагат езиков тест, за да не бъдат експулсирани от Латвия

В небостъргач от сталинската ера, който се извисява в небето над латвийската столица, десетки възрастни руснаци чакат на опашка, с цел да положат изпит по начално равнище на латвийски език като доказателство за лоялността им към страна, в която са живели десетилетия наред, написа " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Стискайки червени съветски паспорти, чакащите, основно дами, си препрочитат записките за финален път, обезпокоени, че може да бъдат експулсирани от балтийската република, в случай че се провалят на изпита.

Досега владеенето само на съветски език не е било проблем, само че войната в Украйна промени картината, отбелязва " Ройтерс ". Миналогодишната предизборна акция в Латвия беше доминирана от въпроси за националната еднаквост и от угриженост за сигурността.

Сега държавното управление в Рига изисква 20-те хиляди хора в страната, които имат съветски паспорти - основно пенсионери, най-вече дами, да положат езиков изпит, защото лоялността на съветските жители буди безпокойствие, сподели Дмитрийс Трофимовс - държавен секретар на вътрешното министерство.

" Ако ме депортират, няма къде да отида, живяла съм тук 40 години, споделя 70-годишната Валентина Севастянова - някогашна учителка по британски език и екскурзовод в Рига, след последния си урок по латвийски в частно учебно заведение в центъра на столицата, към този момент подготвена за изпита си.

Взех съветски паспорт през 2011 година, с цел да мога по-лесно да навестявам болните си родители в Беларус. Те към този момент починаха, споделя Севастянова.

 Руснаци поставят езиков тест, с цел да не бъдат експулсирани от Латвия
© Reuters

Тя е в група с още 11 дами на възраст сред 62 и 74 години, които минават 3-месечен натоварен курс. След като Латвия разгласи самостоятелност през 1991 година те са подали заявление за съветски паспорт. Той им дава право да се пенсионират на 55 години и да получават съветска пенсия, а и да пътуват безвизово до Русия и Беларус.
Но откакто Русия атакува Украйна през февруари предходната година, Латвия спря излъчването на съветски телевизионни канали, унищожи руски монумент, отдаден на Втората международна война, а сега работи за премахването на образованието на съветски език. Това накара доста от етническите руснаци в Латвия, които са към една четвърт от популацията, да се почувстват застрашени, че може да изгубят мястото си в общество, където десетилетия наред да се приказва на съветски беше задоволително.

На съветските жители под 75-годишна възраст, които не съумеят да вземат изпита по главен латвийски до края на годината, ще бъде обещано време да изоставен страната, сподели Трофимовс. Ако не изоставен, може да бъдат " наложително експулсирани ".

 Руснаци поставят езиков тест, с цел да не бъдат експулсирани от Латвия
© Reuters

По свое предпочитание те са решили да вземат поданство на друга страна, а не на Латвия, уточни Трофимовс. Той акцентира, че този изпит е нужен, защото съветските управляващи оправдават нашествието си в Украйна с потребността от отбрана на руснаците в чужбина.

Севастянова споделя, че съгласно нея е вярно да се научи латвийски, само че не приема натиска.

Хората живеят в съветска среда. Те приказват само с руснаци. Защо не? Това е огромна диаспора, изяснява тя.

Има напълно рускоезични работни места, съветски вестници, телевизия, радио. Можеш да разговаряш на съветски в магазина или на пазара. Латвийците елементарно минават на съветски, споделя дамата.

 Латвия забрани тържества на 9 май с изключение на за Деня на Европа Латвия забрани тържества на 9 май с изключение на за Деня на Европа

За да вземат изпита, руснаците в Латвия би трябвало да схващат съществени латвийски изрази и да употребяват елементарни фрази като да вземем за пример: " Искам да вечерям, само че желая ядене с риба, а не с месо ", изяснява Лиене Вороненко - началник на латвийския Национален учебен център, който организира изпита.

Обичам да изучавам непознати езици и смятах, откакто се пенсионирам, да изучавам френски. Но в този момент стана по този начин, че изучавам латвийски. Е, за какво не, споделя Севастянова.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР