В началото на 2021 г. руският концерн Калашников стартира масовото

...
В началото на 2021 г. руският концерн Калашников стартира масовото
Коментари Харесай

"Калашников" прави нови ПВО ракети

В началото на 2021 година съветският тръст " Калашников " започва всеобщото произвеждане на нова управляема ракета 9М333, предопределена за зенитните системи от семейство 9К35 " Стрела-10М ". Сега концернът ще стартира да прави усъвършенствана версия, работеща на правилото " стреляш и забравяш " предава Russia Beyond. " Това значи, че прехващаш задачата, натискаш бутона, изстрелваш ракетата и се концентрираш над новата цел, до момента в който ракетата порази първата в 99,9% от случаите ", твърди Вадим Козюлин, професор от Военната академия.

Според него отличителната линия на ракетата е самонасочващата се глава, която има три режима на работа.

" По-специално това са фотоконтрастен, инфрачервен и режим на разстройства. Това е най-голямото преимущество пред другите муниции от този клас ", отбелязва специалистът.

Ракетата 9М333 е проектирана да унищожава нисколетящи самолети и хеликоптери когато и да е на денонощието и при всевъзможни атмосферни условия, както и в условия на оптична интервенция от страна на врага. Способна е да поразява още безпилотни летателни апарати и крилати ракети.

Зенитно-ракетните системи от семейство " Стрела-10М " са предопределени за предотвратяване на военните елементи от въздушни нападения и разследващи машини, летящи на ниски височини, по време борба и при поход. Към 2020 година това са най-разпространените системи за Противовъздушна отбрана в света

Според специалиста тези ракети с високоексплозивни бойни глави ще се употребяват най-вече за отбрана на съветските и задграничните войски против безпилотни армади.

" Има няколко аргументи заради които дроновете станаха главното щурмово оръжие на терористите. Първо, офанзива може да извърши всеки на ниска цена и елементарен дрон, какъвто всеки инженер може да направи на бойното поле и да прикрепи спонтанни експлозиви за него. Второ, всички системи за Противовъздушна отбрана на великите сили по света са проектирани за събаряне на изтребители, бомбардировачи, крилати ракети и прочие ", отбелязва професорът.

С други думи, това са доста скъпи оръжия със скъпи ракети, предопределени за също толкоз скъпи системи. Стрелянето със система за Противовъздушна отбрана С-400 или ТОР по дребни спонтанни дронове е скъпо и неефективно.

Поради това войските се нуждаят от по-евтино, само че въпреки всичко дейно оръжие, което да противодейства на подобен вид закани от дронове.

Според Козюлин " Стрела-10М " се отличава от съветските и задграничните си сътрудници с най-новите самонасочващи се бойни глави, които са сложни за събаряне.

" Дори и с потреблението на топлинни клопки за врага ще бъде доста мъчно да смъкна ракета, изстреляна от системата за Противовъздушна отбрана " Стрела-10М ", разяснява специалистът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР