“Газпром, доскоро най-печелившата руска компания, е изправен пред дълъг период

...
“Газпром, доскоро най-печелившата руска компания, е изправен пред дълъг период
Коментари Харесай

Газпром отчита рекордни загуби след намалелия износ за Европа

“Газпром ”, до неотдавна най-печелившата съветска компания, е изправен пред дълъг интервал на неприятно показване, откакто се оказва, че не е в положение да запълни отворилата се дупка след загубата на европейския пазар с продажби на вътрешния пазар и с експорт към Китай, показва Ройтерс в изчерпателен материал.

Наскоро компанията разгласи годишна чиста загуба от 7 милиарда $, което се случва за пръв път от 1999 година. Основната причина за това е внезапното понижаване на износа за Европа.

Проблемите на “Газпром ” демонстрират зависимостта на компанията от европейския пазар и рестриктивните мерки в партньорството на Москва и Пекин. До 2022 година Европа беше най-големият пазар за “Газпром ”, само че износът внезапно спадна след съветската инвазия в Украйна.

През 2022 година Русия е изнесла в Европа 63,8 милиарда куб. в. природен газ по разнообразни пътища, сочат данни на “Газпром ” и калкулации на Ройтерс. През 2023 година този размер спада с 55,6 на 100 да 28,3 милиарда куб. м.

Пикът на износа на “Газпром ” беше през 2018 година, когато компанията е изнесла за Европа, Турция и други страни общо 200,8 милиарда куб. м природен газ.

След нашествието в Украйна и спада на доставките за Европа Русия се обърна към Китай с упоритости до 2030 година да изнася за този пазар по тръби 100 милиарда куб. м газ годишно.  Първите доставки бяха осъществени през 2019 година по тръбата “Силата на Сибир ”. До края на годината доставките по тръбата би трябвало да доближат 38 милиарда куб. м, а през 2022 година Москва и Пекин договориха експорт на още 10 милиарда куб. м през остров Сахалин.

Голямата вяра на Русия е тръбата “Силата на Сибир-2 ”, която минава през Монголия и е с планов потенциал от 50 милиарда куб. м годишно. Но и там “Газпром ” се сблъска с проблеми поради липса на съгласие по отношение на цените и по други въпроси.

“Макар че “Газпром ” ще получи спомагателни доходи от тези тръби, когато те проработят на цялостен потенциал, компанията в никакъв случай няма да е в положение да размени бизнеса, който загуби в Европа ”, споделя Катерина Филипенко, шеф по въпросите на природния газ в “Ууд Макензи ” (Wood Mackenzie).

Русия към този момент не може и да осъществя газовия търговски център в Турция, за който президентът Владимир Путин заприказва за пръв път през октомври 2022 година Досега този план няма никакъв прогрес.

Дори и “Газпром ” да осъществя цялостния потенциал на тръбопроводите до Китай, приходите от продажби ще бъдат доста по-малки от осъществените в Европа.

Според основания в Москва “Би Си Ес брокъридж ” (BCS brokerage), приходите на “Газпром ” от продажби в Европа в интервала 2015-19 година са възлизали на приблизително 3,3 милиарда $ месечно при междинни месечни доставки от 15,5 милиарда куб. м.

Ако се вземе поради цената от 286,9 $ за 1000 куб. м, оповестена от съветското министерство на стопанската система, и фактът, че през 2023 година “Газпром ” е изнесъл в Китай 22,7 милиарда куб. м газ, общите доходи на компанията от този експорт възлизат на 6,5 милиарда $ за цялата година.

Китай не може да размени Европа за “Газпром ”. Той дава на Русия глътка въздух, само че на доста по-ниска цена от осъществената преди този момент в Европа, показва доктор Михол Мийдън от програмата за проучване на китайската енергетика към Института за енергийни изследвания към Университета в Оксфорд.

Според документ, забелязан от Ройтерс, Русия чака цената на газа, изнасян за Китай, да продължава да спада през идващите четири години, а най-лошият сюжет не изключва спад от 45 на 100 до 156,7 $ за 1000 куб. м през 2027 година

Сценарият не показва какво дърпа цените надолу, само че е реалност, че Русия се сблъсква с конкуренцията на други страни при износа на газ по тръби за Китай, като да вземем за пример Туркменистан, както и със засилващия се импорт на полутечен природен газ.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР