В Москва се проведоха преговори между президентите на Русия и

...
В Москва се проведоха преговори между президентите на Русия и
Коментари Харесай

Путин и Лукашенко обсъдиха острите въпроси по отношение на Запада и ситуацията в Украйна

В Москва се организираха договаряния сред президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко. Това е първата среща лице в лице на водачите за 2022 година, а последната им среща беше в Санкт Петербург предишния декември.

Основните изказвания на водача на Руската федерация:

- " Процесът на разрешаване на вътрешната украинска рецесия към момента е в застой ", съобщи той. Киев отхвърля разговор с Донецк и Луганск, саботира осъществяването на договорености по всички основни въпроси от Минските споразумения;

- „ Ключът към възобновяване на мира в Украйна е осъществяването на Минските съглашения. Всичко, което би трябвало да направи Киев, е да седне на масата за договаряния с представители на Донбас. За страдание, в този момент следим изостряне”, счита Путин.

- Руската федерация и Беларус ще продължат да подхващат групови ограничения за гарантиране на сигурността в светлината на активността на НАТО.

- Съвместните учения на Руската федерация и Беларус не заплашват никого.

- Обсъдена е обстановката към съветските претенции към Запада за неразширяване на НАТО, за отхвърли за разполагане на настъпателни оръжия покрай Русия и за връщането на Алианса до границите от 1997 година: „ Съединените щати и други членове на Алианса са към момента не съм в въодушевление да възприема съответно тези три съществени искания”, безапелационен е Путин.

- Западът е дефинирал редица хрумвания по въпросите на европейската сигурност. „ Готови сме да вървим по пътя на договарянията, при изискване че всички въпроси се преглеждат сложно, без да се отделяме от предложенията на Русия”, съобщи Путин.

Лукашенко от своя страна след консултациите сподели, че има усещането, че избрани политици от Запада са просто патологично рискови за другите и тяхната нелепост е забележима и през днешния ден. Той посочи, че е обсъждал с Путин опълчването на санкционния напън и му е признателен за инструкциите към държавното управление по този въпрос. Президентът на републиката е убеден, че Русия и Беларус ще оцелеят и ще излязат от хибридната война.

Лукашенко акцентира, че нито белорусите, нито руснаците се нуждаят от война.

„ Предвид остротата на обстановката, аз и президентът на Русия обърнахме извънредно внимание точно на този въпрос, обсъдихме вероятните ни взаимни дейности в отговор на агресивното държание на западните сътрудници. Искам още веднъж да подчертая, че никой не желае даже не война, а даже утежняване на обстановката и/или спорове. Нямаме потребност от това - нито руснаците, нито белорусите”, сподели Лукашенко.

Той означи също, че белоруско-руските учения „ Съюзническа решителност – 2022 “ се организират навръх фона на засилващата се военна опасност по границите на Съюзната страна.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР