В момента в страната ни няма повишена радиация, но опасност

...
В момента в страната ни няма повишена радиация, но опасност
Коментари Харесай

Министър Сандов в Брюксел: Няма повишена радиация в България

В момента в страната ни няма нараснала радиация, само че заплаха има поради снарядите, които падат наоколо до нуклеарните централи в Украйна. Това стана ясно от думите на вицепремиера по климатичните политики Борислав Сандов, който взе участие в Брюксел в съвет на министрите на околната среда.

Според него страната ни може да стане самостоятелна от съветски фосилни горива до 2027 година, каквито са и проектите на Европейската комисия, като най мъчно ще бъде прекратяването на газовата взаимозависимост.

Сандов разяснява, че сега няма нуклеарни централи в Украйна, които да са в съветски ръце, като се изключи Чернобил, която не действа. Според него съветските военни не би трябвало да атакуват атомните централи, тъй като те са наоколо и до границата с Русия.

" Опасност, несъмнено, има, ние не би трябвало да крием тази заплаха. Но няма сериозна радиация, която да произтича от нещо, случило се в Украйна. Опасността идва от уязвимостта на тези централи по отношение на набези и снаряди, които попадат покрай тях ", сподели Борислав Сандов.

България разполага с нуклеарно гориво за към година и половина и се мисли за последващи американски доставки. По отношение на нефта страната ни може, по думите на министъра, бързо да размени съветските доставки с непознати.

" Колкото до газа - там предизвикването е по-голямо и междусистемната връзка с Гърция, която се бави скандално и незаконно дълго време повече от 10 години, сега се работи доста интензивно по нея и се чака в края на лятото-есента да може да се приключи. Това би дало опция да понижим зависимостта от съветски газ с може би над 50 %, само че към момента ние не можем напълно да заместим тези източници ", разяснява екоминистърът.

Сандов счита, че страната ни може до 2027 може да спре да бъде подвластна от съветски фосилни горива и да ги размени с нови енергийни източници и системи на водород.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР