В момента са в сблъсък две основни виждания за нов

...
В момента са в сблъсък две основни виждания за нов
Коментари Харесай

Петър Стоянов: В момента са в сблъсък две основни виждания за нов световен ред

" В момента са в конфликт две съществени визии за нов международен ред. Първото е реализиране на резистентен международен ред посредством създаване на така наречен баланс на великите сили и зони на въздействие. Според последователите на тази доктрина Украйна, Грузия, Молдова и се опасявам да кажа още кой би трябвало да бъдат оставени в зоната на въздействие на Русия, с цел да бъде тя " спокойна ". Тази теза нас явно не ни устройва, на първо време тъй като е обидно някой различен да дефинира ориста ни, като ни слага в една или друга зона. Другата теза е за реализиране на стабилно и спокойно развиване на планетата посредством разпространяване и одобряване на демокрацията допълнително страни по света, тъй като е явно, че рисковете за война сред демократични страни са десетки пъти по-малки. Това е нашият избор и ние би трябвало да го следваме без всякакво съмнение ", съобщи в изявление за " 24 часа " някогашният президент Петър Стоянов.

" Ние би трябвало да се замислим съществено за България и нейния интерес. И въпросът не е в избора сред Брюксел и Москва. Ние от дълго време сме част от Европейския съюз и НАТО и сега това е най-голямата гаранция за нашата сигурност и успокоение. Защо направихме този избор, също е ясно – ние сме дребна страна и не можем да се оправим сами нито с не дай боже военни, нито със актуалните стопански провокации. В Европейския съюз и НАТО сме с други, сходни на нас страни, тъй като общата ни военна и икономическа мощност ни прави мощни и сигурни ", разяснява той

" Внушенията, че сме подчинени на Брюксел, както преди време на Москва, и Европейският съюз е като Съветския съюз, са безспорна пропагандна небивалица – в Европейски Съюз влизаш и излизаш, когато пожелаеш. Нещо повече – с цел да влезеш, би трябвало да положиш старания и да изпълниш избрани критерии. В Съветския блок влизаш, откакто първо са влезнали руските танкове, информация: ориста на източноевропейските страни след Втората международна война, и не можеш да излезеш непринудено отново поради руските танкове, информация: Унгария 1956-а и Чехословакия 1968 година Това е нашият избор и той само дава отговор на националните ни ползи ", сподели още Стоянов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР