В Министерския съвет беше подписан меморандум между правителството и земеделските

...
В Министерския съвет беше подписан меморандум между правителството и земеделските
Коментари Харесай

Денков: Пописахме меморандума със земеделците, извинявам се на всички, които обидих стерористи

В Министерския съвет беше подписан меморандум сред държавното управление и земеделските производители. Той влиза в действие от през днешния ден.

 

Протестните дейности стопират, а земеделците се " прибират по родните си места и стартират да се занимават с това, което вършат най-добре: земеделието ", съобщи представител на Инициативния комитет на митинга. 

Министър-председателят се извини за думата " терористи ", която употребява за протестиращите, земеделците го приветстваха.

 

" Имаме подписано съглашение. Както се шегувахме в залата: след един провал, значимото е, че финиширахме сполучливо. При градивно извършени договаряния, каквито имахме през вчерашния ден и през днешния ден, няма победени, няма отстъпили, всички печелят. Около това се обединихме с хората, които участваха в срещата, че точно по този метод можем да продължим напред. Потушихме напрежението, което вълнува хората през днешния ден, само че има проблеми, които има да се решат и ще решим дружно ", съобщи министър председателят акад. Николай Денков.  

Министър-председателят се извини, че е употребявал думата " терористи ".

 

„ Използвам момента да се извиня на всички хора, които работят в земеделския бранш, аграрния бранш, животновъдите, че ги наскърбих, без да желая, като използвах думата „ терористи “. Тя не беше ориентирана към тях, тя беше ориентирана към хората, които отхвърлиха да дойдат на отправената от мен покана, на която щяхме да стартираме да обсъждаме тъкмо тези точки в същия дух, в който го свършихме през днешния ден “, сподели акад. Денков.

 

" Всичко, което включихме в меморандума, подхожда в огромна част на упованията и настояванията на протестиращите, както и подхожда на 100% на дилемите и целите на нашето държавно управление. Всички отпуснати средства се поставят на земеделците. Търсихме по какъв начин да ги получат по-рано и в цялостен размер. Има ускорение и по-добра организация на работата по този начин, че те да могат да работят по-спокойно. Всичко подписано подхожда на подписаното сред Украйна и Европейската комисия. Всичко, което направихме, е една дребна крачка, само че в вярната посока ", добави Денков.


От името на инициативния комитет ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов благодари на министър-председателя акад. Николай Денков, на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и на министъра на финансите Асен Василев за извършения натоварен разговор в продължение на два дни и постигнатия резултат.

 

Земеделският министър Кирил Вътев означи, че се надява да се работи в тази среда, да има повече български артикули.

 

Държавата стартира да изготвя политики за развиване на земеделието в дълготраен проект, стана ясно още по време на брифинга.

 

На постоянно си съвещание кабинетът реши да отпусне 63 млн. лв. в допълнение на Държавен фонд " Земеделие " за 2023 година за подкрепяне на аграрни стопани.

По-рано стана ясно, че митингът на земеделските производители се приключва. Днес от сутринта протестиращите аграрни производители изчакваха край Долни Богров подписването на съглашение с поетите при договарянията с държавното управление задължения.

 

Всички печелят от подписания меморандум сред държавното управление и земеделските производители, който влиза в действие от през днешния ден, сподели още Денков.

 

Подписаният меморандум сред Министерски съвет, Министерство на финансите, Министерство на земеделието и храните и Инициативния комитет за осъществяване на общонационален аграрни митинг включва следните съглашения:

 

Забрана за импорт на слънчоглед от Украйна до края на ноември, след което се вкарва лицензионен режим, който регистрира нужните количества на преработвателните дружество за индустриалните им потребности. Ще се създаде лицензионен режим за импорт на пшеница, царевица и рапица, според контрактуваното сред Украйна и Европейската комисия (ЕК).

 

Прието е решение от Европейска комисия за сходство на държавна помощ „ Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна “ за сумата от 150 млн. лв., а за в допълнение обезпечените средства в размер на 63 млн. лв. е подадено съобщение, като се поставят оптимални старания за редуциране периодите за изговаряне от страна на Европейска комисия до края на септември. В период до 30.09.2023 година ще се изплати общият размер от 213 млн. лева Ще се изготви национална позиция за отпадане на тавана на помощта за Украйна, която да бъде призната от Министерски съвет до 27.09.2023 година, и ще се проведат диалози от министър-председателя на Република България с ръководителя на Европейска комисия за отпадане таваните на помощта, след което ще бъде признато решение на УС на ДФЗ за погашение на допустимата помощ.


Земеделските стопани, подали заявление до 26.09.2023 година по държавната помощ за компенсиране на 100% пропаднали площи, след култивиране на заявките, получават подпомагането в границите на 3 работни дни. За останалите остава срокът за подаване до 06.10.2023 година, като те ще получат заплащането след обработка на заявките. Да се трансформират напътствията за даване на помощ в посока опция за прихващане на изискуеми обществени отговорности към държавния бюджет;

 

Помощта по програмата de minimis за 2023 година в размер на 47,5 млн. лв. ще бъде обезпечена от спомагателни средства от бюджета и ще бъде разпределена на равни елементи за подкрепяне на най-малките производители в бранш „ Животновъдство “, включително пчелен мед, и в бранш „ Растениевъдство “. Разпределянето по секторите ще бъде по методика, направена взаимно с Министерство на земеделието и храните. Министерството на земеделието и храните да стартира създаването на комплекс от политики по сектори, които да покачат конкурентоспособността на съответния отрасъл и следващ проект за деяние.


Земеделските производители на мляко, които не могат да потвърдят реализация на продукция, заради импорт на изсъхнало мляко от Украйна, да получат подкрепяне по интервенциите по обвързаната поддръжка на база правно съображение за форсмажор и след позволение от Европейска комисия.

 

Оттук нататък държавното управление в такива случаи ще подписва документи и всеки ще може да следи дали ги изпълняваме, заяви акад. Денков.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР