В края на миналото десетилетие за един млад инженер беше

...
В края на миналото десетилетие за един млад инженер беше
Коментари Харесай

Ослепителният стартъп балон изглежда се спука

В края на предишното десетилетие за един млад инженер беше елементарно да се качи на скутер Bird, с който да се придвижи до близкия офис на WeWork, където пък се обитаваше най-горещият нов криптостартъп. Тъкмо тогава обаче избухна Коронавирус. Електрическите скутери и пространствата за коуъркинг изгубиха значение, по тази причина пък породи неочаквана потребност от принадлежности за отдалечена работа. Парите започнаха да текат към приложения за развлечение и обучение, които потребителите можеха да употребяват, до момента в който са под карантина и в локдаун. И до момента в който в това време търгуват с криптовалути.

И в двата интервала парите бяха евтини и в обилие. Федералният запас поддържаше политика за съвсем нулеви лихвени проценти още от времето след финансовата рецесия през 2008 година, а напъните за стимулиране на стопанската система към Коронавирус единствено наляха масло в огъня, като подтикнаха вложителите да поемат опасности, залагайки на идната огромна иновация. И на криптото също.

Докато не настъпи 2023 година, през която този дълго заплитан възел не се развърза. След като Фед подвигна главния си лихвен % до най-високото равнище от 22 години насам и инфлацията накара потребителите да се оттеглен, а предприятията да се съсредоточат върху успеваемостта, балонът на евтините пари се спука. Инвеститорите в рисков капитал се отдръпнаха, а рекордните равнища на финансиране от 2021 година внезапно спаднаха. Всичко това принуди изгарящите пари стартъпи да се вземат в ръце или да банкрутират. За доста компании обаче се оказа, че няма работещо решение.

WeWork и Bird наскоро подадоха молби за оповестяване в неплатежоспособност. Високо оценените около Коронавирус играчи като стартъпа за видеоконференции Hopin и обществената аудио платформа Clubhouse останаха в забвение. А криптопредприемачът Сам Банкман-Фрийд, създател на провалилата се криптоборса FTX, бе наказан по обвинявания в машинация, които могат да го вкарат в пандиза за цялостен живот.
Защо WeWork катастрофира и какво следва?
Миналата седмица Тревър Милтън, създател на автомобилния производител Nikola, бе наказан на четири години затвор за машинация. Компанията му бе набрала доста пари в брой и доближи оценка от 30 милиарда $, обещавайки да пусне на всеобщия пазар коли, задвижвани с водород. През декември бе комплициран край и на Hyperloop One, която набра стотици милиони долари, с цел да построи тръбен превоз, който да транспортира пасажери и товари със скоростта на аероплан в среда с ниско налягане.

Със сигурност през 2024 година следва още болежка, защото парите за неустойчивите бизнеси не престават да пресъхват. Инвеститори в рисков капитал като Джеф Ричардс от GGV Capital виждат края, признавайки, че дните на политиката на нулеви лихвени проценти (ZIRP) са напълно в предишното, а положителните компании ще се отличат с постигането на резултати.

Прогноза: 2024 година е годината, в която най-сетне ще погребем класа на „ еднорозите “ от 21-ва година на ZIRP и ще стартираме да приказваме за нова годишна продукция от страхотни компании “, написа Ричардс в обява в X (Twitter), на 25 декември. Според него задаващата се кохорта IPO ‘25 е от компании, които „ в никакъв случай не са били надценявани, ръководени са добре, имат поредно мощен напредък и страхотна просвета “.

Инвеститорите очевидно са разчувствани от технологиите. След 33% спад през 2022 година Nasdaq Composite скочи с 44% през тази година при затварянето на борсата в сряда, с което софтуерният показател е напът да приключи най-силната си година от 2003 година насам, когато бе маркиран отскокът от краха на дот-ком.

Производителят на чипове Nvidia усили цената си повече от три пъти през тази година, защото фирмите за облачни услуги и започващите компании за изкуствен интелект изкупуват процесорите на компанията, нужни за образование и работа с усъвършенствани модели на изкуствен интелект. Компанията майка на Фейсбук – Meta – скочи с съвсем 200%, възстановявайки се от жестоката 2022 година, с помощта на забележителното понижаване на разноските и личните си вложения в AI.

Спадът през 2023 година настъпи в елементи от софтуерната стопанска система, където облагите в никакъв случай не са били част от уравнението. Погледнато в ретроспективен проект, равносметката беше предвидима.

Между 2004 и 2008 година вложенията в рисков капитал в Съединени американски щати възлизат приблизително на към 30 милиарда $ годишно, съгласно данни на Националната асоциация за рисков капитал. Когато Фед сведе лихвените проценти покрай нулата, огромните мениджъри на пари изгубиха опцията да получат възвръщаемост от закрепен приход, а технологиите доведоха до масиран напредък на международната стопанска система и до резистентен бичи пазар на акции.

Инвеститорите, жадни за рентабилност, се вляха в най-рисковите области на технологиите. От 2015 година до 2019 година фондовете за рисков капитал вложиха приблизително 111.2 милиарда $ годишно в Съединени американски щати, като съвсем всяка година поставяха върхове. Манията доближи зенит през 2021 година, когато VC потопиха над 345 милиарда $ в софтуерни стартъпи – повече от общата сума, която вложиха сред 2004 и 2011 година
Твърде доста пари, незадоволителна облага
Изпадането на WeWork в неплатежоспособност се очакваше от дълго време. Доставчикът на пространства за коуъркин набра милиарди от SoftBank при оптималната оценка от 47 милиарда $, само че бе взривен при първия си опит да стъпи на борсата през 2019 година Инвеститорите се възмутиха от загубите за над 900 млн. $, които компанията бе натрупала през първата половина на годината, и бяха скептични към покупко-продажбите със свързани лица, в които участваше основният изпълнителен шеф Адам Нойман.

В последна сметка WeWork дебютира – без Нойман, който се отдръпна през септември 2019 година – посредством сдружение със специфична цел за придобиване (SPAC) през 2021 година Въпреки това комбинацията от възходящи лихвени проценти и мудни трендове за връщане в офиса потиснаха финансовите индикатори и цената на акциите на WeWork.

През август WeWork съобщи, че има „ опасения “ по отношение на способността ѝ да остане жизнеспособна, а през ноември компанията подаде молба за оповестяване в неплатежоспособност. Главният изпълнителен шеф Дейвид Толи изложи проект за преустановяване на доста от скъпите контракти за наем, подписани в интервала на подем на WeWork.

Пътят на Bird към банкрута следваше сходна траектория, макар че компанията за скутери доближи доста по-ниска оценка на частния пазар от 2.5 милиарда $. Основана от някогашния чиновник на Uber Травис Вандер Занден, Bird стана обществена посредством SPAC през ноември 2021 година и бързо падна под първичната си цена.

Далеч от дните на своя метеоритен напредък през 2018 година, когато разгласи, че е достигнала 10 милиона пътувания за една година, моделът на Bird се разпадна, когато вложителите стопираха да наливат пари в брой, с цел да субсидират евтините пътувания за потребителите.

През септември компанията бе изключена от Нюйоркската фондова борса и стартира да се търгува извънборсово. По-рано този месец Bird подаде молба за отбрана от банкрут по глава 11 и съобщи, че ще употребява процедурата по банкрут, с цел да улесни продажбата на активите си, която се чака да завърши през идващите 90-120 дни.

Въпреки че началото на пандемията от Коронавирус през 2020 година бе потрес за предприятия като WeWork и Bird, цялостен нов клас компании разцъфтя – най-малко за малко. Наред с взрива на цените на акциите на Zoom, Netflix и Peloton, вложителите в стартъпи желаеха да се включат в ралито.

Платформата за виртуално обмисляне на събития Hopin, учредена през 2019 година, означи нарастване на оценката си от 1.5 милиарда $ през декември 2020 година до 7.75 милиарда $ през август 2021 година Междувременно компанията за рисков капитал Andreessen Horowitz концентрира вниманието към Clubhouse като приложение за образуване на виртуални сесии с присъединяване на известни и авторитетни персони – новаторска концепция за времето, когато хората не можеха да се събират физически. Фондът ръководеше инвестиция в Clubhouse при оценка от 4 милиарда $ при започване на 2021 година

Но Clubhouse по този начин и не се трансформира в бизнес. Растежът на потребителите бързо доближи плато. През април 2023 година Clubhouse съобщи, че редуцира половината си личен състав, с цел да „ рестартира “ компанията.

Тъй като светът се отвори след Коронавирус, за доста хора стана по-трудно да намират приятелите си в Clubhouse и да вместват дългите диалози в всекидневието си “, пишат съоснователите Пол Дейвисън и Рохан Сет в обява в блога си.

Hopin също толкоз зависеше от това хората да са си у дома, прикрепени към своите устройства. В средата на 2021 година създателят на компанията Джони Буфархат съобщи пред CNBC, че възнамерява да излезе на борсата след две до четири години. Вместо това бизнесът ѝ бе обхванат от RingCentral през август за до 50 млн. $.

При някои от гръмките провали проблемите произтичат от сляпата религия на софтуерната промишленост в създателя на компанията. Пример е криптоборсата FTX, която се срина съвсем за една нощ в края на 2022 година, защото клиентите всеобщо желаеха да изтеглят вложенията си – само че те се оказаха недостъпни поради метода, по който Банкман-Фрийд използваше парите им.

Имиджът на Банкман-Фрийд като бял рицар бе останал значително неизпитан, защото огромни вложители като Sequoia Capital, Insight Partners и Tiger Global вкараха пари, без да получат в подмяна някакво наличие в борда на шефовете.

Основателят на Nikola Тревър Милтън пък съумя да заслепи вложителите и пресата с амбициозното изпитание да промени метода, по който се движат колите. През юни 2020 година, три години след основаването си, компанията стана обществена посредством SPAC. Три месеца след дебюта си на борсата Nikola разгласи стратегическо партньорство с General Motors, което оцени компанията на повече от 18 милиарда $, много под пика ѝ през юни.

В рамките на няколко дни след договорката с GM компанията за къси продажби Hindenburg Research разгласява разрушителен отчет, в който съобщи, че Милтън е изрекъл „ океан от неистини “.

Никога не сме виждали такова равнище на машинация в обществена компания, изключително от подобен мащаб “, написа Hindenburg.

Милтън подаде оставка 10 дни след отчета, като по това време към този момент бяха почнали едновременни следствия от страна на Министерството на правораздаването и Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища. През декември 2021 година Nikola се споразумя със SEC. Седмица преди Коледа тази година Милтън бе наказан на затвор за машинация.
„ Фалшифицирай, до момента в който успееш “: Основателят на Nikola влиза в пандиза
Hyperloop One е друга футуристична концепция, която по този начин и не се осъществя. Компанията, която в началото се наричаше Virgin Hyperloop, набра над 450 млн. $ от основаването си през 2014 година до закриването си този месец. Сред вложителите бяха Virgin Group на сър Ричард Брансън, съветският държавен капиталов фонд и Khosla Ventures.

Но Hyperloop One не съумя да подписа контракти, които да я изведат оттатък тестовия полигон в Лас Вегас, което утежни в допълнение насъбраните несгоди през годините преди този момент, в това число към изказвания за непозволено държание на управлението.

Дори за сегментите на нововъзникващите технологии, които към момента процъфтяват, финансовите пазари са предизвикателство отвън сферата на изкуствения разсъдък. Почти няма софтуерни компании, които да са станали обществени през последните две години след рекордните 2020 и 2021 година

Няколкото софтуерни IPO-та, които се състояха тази година, не провокираха необикновен възторг. Компанията за доставка на хранителни артикули Instacart излезе на борсата през септември на цена от 42 $ за акция, откакто фрапантно понижи оценката си. Оттогава акциите изгубиха повече от 40% от цената си и в сряда завършиха на 23.93 $.

SoftBank на Масайоши Сон, която бе главен вложител в WeWork и редица други компании, които се провалиха през последните няколко години, пусна на борсата през септември компанията за планиране на чипове Arm Holdings на стойност 60 милиарда $. Предлагането обезпечи по този начин нужната ликвидност на SoftBank, която през 2016 година закупи Arm за 32 милиарда $.

Arm се оправи по-добре от Instacart, като акциите ѝ се повишиха с 46% след първичното обществено предложение и в сряда затвориха на 74.25 $.

Много банкери и софтуерни вложители показват втората половина на 2024 година като най-ранната опция прозорецът за IPO да се отвори още веднъж по-широко. До този миг фирмите ще са имали повече от две години, с цел да се приспособяват към променената среда за софтуерните предприятия, в която фокусът е върху облагата, а не върху растежа. Очаква се, че може да получат подтик от предстоящото понижаване на лихвите от страна на Фед през новата година.
Задава се обезценяване на стартъпиОт еднорози до зомбита: Времето и парите на стартъпите изтичат
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР