В края на 40-те в ромския квартал "Надежда" в Сливен

...
В края на 40-те в ромския квартал "Надежда" в Сливен
Коментари Харесай

Цигуларят Георги Калайджиев и пътят му от ромското гето до световната сцена

В края на 40-те в ромския квартал "Надежда " в Сливен се ражда едно момче, което няколко десетилетия по-късно ще обиколи международните подиуми с камерния оркестър "Софийски солисти ".

След като е построил сполучлива кариера, цигуларят Георги Калайджиев се завръща в същия квартал, с цел да съобщи знанията си на стотици други деца от малцинствени групи. Преди дни стана ясно, че ще имат достойнството да свирят на една сцена с Парижката филхармония на 26 февруари.

Става дума за негови възпитаници по плана "Музиката вместо улицата " , който той основава през 2008. Калайджиев стартира да преподава в гаража на сестра си в "Надежда ", като с годините школата се разраства и през нея минават близо 300 деца.

Те получават уроци по най-различни принадлежности, измежду които виолончело, цигулка, китара, пиано, като с изключение на тях имат опция да учат и солфеж и история на музиката. Това им оказва помощ да влязат в редица музикални учебни заведения в страната, а след това и в музикалната академия в София.

Любовта на занаятчия Калайджиев към цигулката се заражда, когато като невръстно дете гледа татко си по какъв начин свири. "Аз съм прегръщал краката му и съм казвал "дай ми цигулката, и аз мога това да го направя ". И съм вземал цигулката и съм скърцал ", споделя музикантът пред Българска национална телевизия.

Когато осъзнава, че е от ромски генезис, той мъчно осмисля този факт. "Това ми костваше доста години да го попивам, само че в този момент за мен е нещо напълно естествено ", прибавя Калайджиев.

Семейството е оскъдно, бащата не съумява да приключи консерватория, по тази причина прави всичко допустимо синът му да успее. Талантът на дребния музикант се отплаща, когато получава общинска стипендия "Добри Чинтулов ". С помощта на нея той учи 4 години в музикално учебно заведение в Бургас, където е измежду най-прилежните възпитаници. След това е признат в консерваторията в София, а по-късно специализира в Будапеща.

След като се връща в България, е поканен в "Софийски солисти " , където бързо става концертмайстор. С тях обикаля и свири на най-различни места по света.

През 1993 получава опцията да стане концертмайстор на Филхармоничния оркестър в Гисен, Германия. Калайджиев си печели фенове в страната, някои от които по-късно финансират с дарения "Музиката вместо улицата ". Той постоянно кани свои другари в родния си град, а със свои сътрудници е изнасял и концерти там.

В Германия той се среща и със брачната половинка си Мария, с която имат двама сина. Когато бащата на Мария почива, фамилията намира плик с пари, които приживе е заделял за "бедни деца ". Така се ражда концепцията за плана в Сливен.

От 2014 Калайджиев е почетен жител на града, а през 2019 получава влиятелната премия за изкуство „ Добри Чинтулов “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР