Съдийската колегия на Висшия съдебен свет (ВСС) да заеме ясна

...
Съдийската колегия на Висшия съдебен свет (ВСС) да заеме ясна
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите в България призова ВСС да предприеме действия по повод заплахите срещу съдия Цариградска

Съдийската гилдия на Висшия правосъден свет ( Висш съдебен съвет ) да заеме ясна позиция и да вземе съответни ограничения във връзка със заканите против арбитър Владислава Цариградска.

За това прикани Съюзът на съдиите в България (ССБ) в писмо, изпратено до Висш съдебен съвет в четвъртък.

Новината идва, откакто при започване на годината против Цариградска зачестиха за убийството на Мартин Божанов - Нотариуса и разкритията ѝ за неговата. Цариградска е получавала такива и преди гибелта му.

В писмото си ССБ приканва Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет:
да изрази ясна позиция, публикувана в националните електронни медии, която да отразява значимостта на офанзивите на групата на убития Мартин Божанов;да сътвори процедура с съответна информационна тактика и периоди за сезиране на органите, по която в бъдеще при сходни случаи да бъдат подкрепени засегнатите магистрати;да предложи съответни ограничения, с които, без да се визира независимостта на следствието, да се обезпечи успокоение на засетгнатите магистрати да извършват професионалните си отговорности, до момента в който това следствие тече;да заяви дали ще предприеме дейности за формиране на дисциплинарни производства против магистрати, за които е известно или има подозрение, че са работили дружно с групата на Нотариуса.

Цариградска и арбитър Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд още през 2020 година споделиха пред Висшия правосъден съвет (ВСС), че са били заплашвани от Нотариуса по отношение на обсъждани от тях каузи. По това време Цариградска стана цел на клеветническа акция от таблоидни уеб сайтове.

Едва след убийството на Нотариуса при започване на годината прокуратурата се засилва, а и започнаха да изследват контактите на Божанов в правосъдната система. По-късно за заканите душевен невменяем човек, прочут на службите с прякора " Червения корсар ". Цариградска и допусна, че той е изпълнявал нечия поръчка. Заподозреният беше в психиатрия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР