В красивите полски планини Тартра, в селцето Брезги, се пази

...
В красивите полски планини Тартра, в селцето Брезги, се пази
Коментари Харесай

Пазителят на тайната на полското пушено сирене е жена

В красивите полски планини Тартра, в селцето Брезги, се пази една многовековна традиция за произвеждане на пушено сирене. Обичаят датира от 15-ти век, тайните към рецептата са се предавали единствено и само от уста на уста; от татко на наследник. Докато един гражданин на селцето - единствената жена овчар в Полша, не разрушила всички стандарти.

Янина Ръзцепка разбрала тайните към рецептата по случайност. С труд и упоритост тя съумяла да се трансформира в един от най-уважаваните производители на характерното сирене.

Сиренето се прави единствено на ръка от майстори, наречени " бакас ". Процесът не е елементарен, само че за Янина и другите производители трудът си заслужава.
Янина Ръзцепка - овчар: Ако човек обича това което прави, всичко е допустима. Ако живееш за твоя поминък, той ще ти носи наслада за теб самия и пари, с които да издържаш децата си. Затова човек би трябвало непрестанно да гони задачите си.
Основната съставна част в продукта е подсолено овче мляко, към което се прибавя краве, количеството от което е загадка. Първоначално непастьоризираната примес се трансформира в извара, която се изплаква няколко пъти с вряла вода. След тази преправка, млечната консистенция се пресира в дървени декоративни форми и пушеното сирене е готово.
 Акция Акция "Камембер " във френския парламент
Акция "Камембер " във френския парламент. Там беше сложено началото на спор за отбрана на обичайното произвеждане на известното сирене.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР