В къща от слама заживява актьорът Фахрадин Фахрадинов. След продължило

...
В къща от слама заживява актьорът Фахрадин Фахрадинов. След продължило
Коментари Харесай

Фахрадин Фахрадинов заживя в сламена къща, измазана с глина и кравешка тор

В къща от плява заживява артистът Фахрадин Фахрадинов. След траяло близо две години строителство, новият дом на артиста и фамилията му към този момент е в приключен тип. Остава единствено преместване на багажа и празненство за откриването.

С
подред близки до Фахрадинов, купонът е въпрос на дни. Преди това къщата следва да бъде осветена със специфичен обред от античната индийска философия Харе Кришна. Самият Фахрадин е почитател на господ Кришна, даже кръсти дъщеричката си на богинята Нараяни. Като разпален кришнар, той постоянно обикаля из софийските улици с цел да свири и танцува с другари, агитирайки нови почитатели.

Увлеченията на артиста по античните духовни практики са употребявани още при проектирането на новият дом. Архитектурният план е съобразен  с античната просвета Васту-Шастра. Това разрешава да се подобрят духовните трептения в постройката за сметка на отрицателната сила. Подобен баланс подсигурява на жителите доста позитивни резултати като по-голяма финансова сигурност и по-добри взаимоотношения сред хората, живеещи там.

Сламената къща на Фахрадин Фахрадинов е на два етажа, с повърхност 227 кв. м. Вместо бетон и тухли, стените са с дървена структура, която се запълва с бали пресована плява. Технологията от десетилетия се употребява в Западна Европа и Съединени американски щати. Архитекти са безапелационни, че въпреки да звучи необичайно, структурата е извънредно постоянна. Изчисленията демонстрират, че при дебелина на балите от към 45 см изолацията е изключителна. Така лятото, когато е горещо, вътре е много ветровито, а зимата е назад.

Веднага откакто стените от пресовани сламени бали са подготвени, стартира и измазването им от вън. То ще е на няколко пласта. Първо глина, а за довеждане докрай примес от глина и вар, похвали се още при градежа Фахрадин. Следва облицоване с дърво.

При вътрешната мазилка се употребява друга антична индийска техника – „ тиня дханг " . Вместо вар, глината се смесва с кравешка тор. На пръв взор сходно съчетания звучи напряко гнусно. Експерти обаче разясняват, че глинено-торовата примес не издава никакви зловонни аромати. Дори в противен случай, с помощта на нея в пространствата се реализира микроклимат, който въздейства позитивно.

При сходни екстри е обикновено цената също да е солидна. По самопризнания на Фахрадин единствено грубият градеж му коства към 1000 евро за квадрат. Отделно са бани, подови настилки, измазване на вътрешните стени с вар, кухня, ограда, веранда, градина, гараж, обзавеждане. По думите му сходна сума мъчно може да бъде събрана от заплатата му като артист в театъра, само че с присъединяване му в сериали и това е допустимо, писа Уикенд.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР