Възможно е да се намерят механизми, за да няма драстично

...
Възможно е да се намерят механизми, за да няма драстично
Коментари Харесай

Задава ли се драстично поскъпване на тока за домакинствата от юли?

Възможно е да се намерят механизми, с цел да няма фрапантно повишаване на тока за семействата от юли поради недостига във фонд „ Сигурност на електроенергийната система “.

Такова е мнението на енергийни специалисти, откакто служебният министър на енергетиката предизвести, че поради дефицита на средства във фонда се задава нарастване на сметките.

Дефицитът във фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ все още е 450 млн. лева Очаква се до края на юни да доближи към 550 млн. лева, което може да се отрази и на цената на тока за бита съгласно енергийния министър.

 Сметката за ток: Цените остават под регулация още година. А след това? България 3 мин. Сметката за ток: Цените остават под регулация още година. А след това?  Дефицит от 1 милиард лв.: Ще има ли нарастване от 20% на тока за всички? България 2 мин. Дефицит от 1 милиард лв.: Ще има ли нарастване от 20% на тока за всички?  Омбудсманът Диана Ковачева: Хората, които останаха без ток, имат право на компенсации България 2 мин. Омбудсманът Диана Ковачева: Хората, които останаха без ток, имат право на компенсации  Цената на тока се покачва приблизително с 4,4%, алегорично нарастване на парното България 2 мин. Цената на тока се покачва приблизително с 4,4%, алегорично нарастване на парното  Сметката за ток: Цените остават под регулация още година. А след това? България 3 мин. Сметката за ток: Цените остават под регулация още година. А след това?  Дефицит от 1 милиард лв.: Ще има ли нарастване от 20% на тока за всички? България 2 мин. Дефицит от 1 милиард лв.: Ще има ли нарастване от 20% на тока за всички?  Омбудсманът Диана Ковачева: Хората, които останаха без ток, имат право на компенсации България 2 мин. Омбудсманът Диана Ковачева: Хората, които останаха без ток, имат право на компенсации  Цената на тока се покачва приблизително с 4,4%, алегорично нарастване на парното България 2 мин. Цената на тока се покачва приблизително с 4,4%, алегорично нарастване на парното

С днешна дата от регулатора оповестяват за bTV, че не могат да се ангажират с прогноза за бъдещата цена на електричеството за бита. Затова и не е ясно могат ли да се намерят механизми и какви тъкмо би трябвало да са те, с цел да няма шоково повишаване.

Според енергийни специалисти обаче има благоприятни условия, повишаването да бъде сведено до рамките на годишната инфлация. Но окончателното решение за цените ще стане ясна на 1 юли с решение на КЕВР. 

За Емилия Милева, която се топли с ток и заплаща 130 лева на месец всяко нарастване на цените ще ѝ донесе финансово усложнение.

Снимка: bTV

„ Тя и тази сума е безпределно висока, повече едва ли – при 1 000 лева заплата няма по какъв начин, тъй като заплатите не ги подвигат, а консумативите порастват “, регистрира дамата.

По данни на енергийното министерство фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ е с огромен недостиг, а прогнозите са той да пораства. Търсят се обаче разновидности за това, по какъв начин да се понижи отрицателният резултат върху семействата.

Според някогашния зам.-министър на енергетиката Еленко Божков могат да се подхващат дейности, тъй че да не се стига до доста нарастване на сметките ни за ток.

„ Да се усили още повече потреблението на атомната централа, т.е. да се понижи нейната електрическа енергия за свободен пазар още повече, а също и силата от Водноелектрическа централа на НЕК “, предлага Божков.

Цените ще продължат да се дефинират както и до в този момент от регулатора.

„ Ще се намерят механизми тези структурни дефицити да бъдат трансферирани още веднъж към енергетиката и да не бъде позволено прекачване към жителите “, безапелационен е Антон Иванов от Български енергиен и минен конгрес.

„ С  всички свои досегашни дейности КЕВР е потвърдила, че нейна съществена цел е да пази публичния интерес, въз основа на закостенял метод и търсене на уравновесени решения “, се споделя в писменото мнение на регулатора.

Какви ще бъдат уравновесените решения на КЕВР тази година? Това ще стане ясно през юни след публично разискване за цените на тока и окончателното решене на регулатора. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР