Днес е един от тези празници, които се чудим кой

...
Днес е един от тези празници, които се чудим кой
Коментари Харесай

Световният ден на коктейлите - 5 лесни рецепти и съвети за начинаещи

Днес е един от тези празници, които се чудим кой ги е измислим, само че нямаме нищо срещу да го отбележим. Особено когато на респект е нещо толкоз обичано като коктейлите. С нетърпение чакаме трайното стопляне, с цел да опитвам с нови миксове в компанията на положителни другари.
 Коктейл Martinez - в случай че “Манхатън ” и “Мартини ” имаха дете
Коктейл Martinez - в случай че “Манхатън ” и “Мартини ” имаха дете

По вермута ще го познаем

13 май се отбелязва като Световен ден на коктейлите от далечната 1806 година Именно на този ден се разгласява първото определение за думата " коктейл ", което е " подтикващ алкохол, формиран от какъвто и да е тип спиртни питиета, захар, вода и горчива течност ". Направата му несъмнено не звучи комплицирано като химичен опит, само че и тук има тънкости, и то не една и две.

Дори си има и цяла просвета за вярното разбъркване на отделните съставки, с цел да се получи оптимално добър усет на алкохолната напитка - миксология. Тя включва както верния асортимент и подготовката на продуктите, по този начин и смесването им в едно съвършено цяло. А в случай че не държим да ставаме експерти, само че желаеме понякога да си забъркваме коктейли вкъщи за себе си и за гостите си, ето които са първите стъпки.
 Снимка 664770

Основни съставки

Като за начало е добре да се запасим с водка и джин, които са основата на много коктейли. Трябва ни също по този начин сода, вода, тоник и други газирани питиета, както и сокове (портокал, касис). Лимони, лайм, листа от мента и други пресни плодове и билки също ще ни бъдат от изгода както за усета, по този начин и за визията на напитките. Колкото по-свежи и качествени са съставките, толкоз по-добър ще е крайният резултат.

Оборудване

Разбира се, преди всичко е шейкърът. Трябват ни и мерителни чашки, и дълги лъжици за безредие. Ще са ни нужни и разнообразни типове чаши според от това какво подготвяме. Например за мохито ни би трябвало по-дълга и тънка чаша, а по-тумбестите са подобаващи за джин с тоник. Металните сламки също са добра и природосъобразна концепция.

Съотношение

В какво количество ще са съставките на дефинира значително крайният резултат. Затова е доста значимо постоянно да използваме мерителни чашки. Ако не сме от най-големите пиячи, слагаме по-малко алкохол. Добре е да съблюдаваме съотношението 2:1:1 на алкохол към горчивите и сладките съставки. При първите си опити е целесъобразно да следваме прецизно рецептите, пък по-късно можем да се отдадем и на опити.

Първо в шейкъра сипваме алкохола, който е основата. След това прибавяме сладостен сироп, или по-кисел плодов сок. И най-после завършваме със сода или тоник. После пристъпваме към смесването им. Ако коктейлът ни има единствено две съставки да вземем за пример, може просто да ги разбъркаме с лъжица, поучават от NDTV Food.
 Снимка 664771

Ако към този момент сме се въодушевили задоволително, с цел да създадем първия си коктейл, ето няколко лесни предписания, които да следваме.

1608`s Kick
45 мл ирландско уиски 15 мл сок от лайм 15 мл сироп от бъз количество сода на вкус
Разбъркваме в шейкъра, сипваме във висока чаша със столче и готово.

Skylark Grapefruit Fizz
45 мл джин 20 мл сок от лайм 20 мл захарен сироп 60 мл сок от грейпфрут сода
Разбъркваме всички съставки, без содата, и сипваме в чаша с лед. След това доливаме сода и гарнираме с резенче портокал.
 Снимка 664769

Mexican White Punch
180 мл текила 120 мл сок от ананас 60 мл кокосов крем/мляко 60 мл сок от портокал 30 мл сок от лайм
Смесваме всички съставки в шейкъра в продължение на 20-30 секунди, като прибавяме и лед. След това сипваме в чаши и гарнираме с комат ананас.

Kalimotxo
90 мл кола 90 мл алено вино лед
Смесваме трите съставки със висока чаша и се любуваме, тъкмо както са правили испанците още предишният век.
 Коктейл Sazerac - една безконечна класика от XIX век
Коктейл Sazerac - една безконечна класика от XIX век

Братовчедът на Old Fashioned от Ню Орлиънс

Mimosa
100 мл шампанско 100 мл портокалов сок
Може да се подготвя и в по-големи количества като постоянно би трябвало да съблюдаваме равното съотношение сред двете съставки. Винаги сипваме първо шампанското, а по избор може преди него да прибавим в чашата и няколко капки плодов сироп.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР