В Истанбул утре официално ще бъде открит ремонтираният български храм

...
В Истанбул утре официално ще бъде открит ремонтираният български храм
Коментари Харесай

Надежда Нейнски: България може да се опита да подобри диалога между Европа и Турция

В Истанбул на следващия ден публично ще бъде открит ремонтираният български храм „ Св. Стефан “. Церемонията ще извършат Българският патриарх Неофит и Вселенският патриарх Вартоломей. Ще участват и министър председателят Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Тази година се навършват и 120 години от построяването на храма, прочут като Желязната черква, построена с напъните на цариградските българи.

В изявление за предаването „ Събота 150 “ посланикът на България в Турция Надежда Нейнски разяснява: Най-важното е, че след дълги отлагания, окончателното възобновяване на този храм стана допустимо с помощта на развиването на нашите двустранни връзки, на откритите дипломатически канали, на разговора ни без медиатори и съдействието на двете страни. Това е венецът на доста старания през годините. На брега на Босфора е кацнала една перла на добросъседството, на толерантността на вярата, тъй като в последна сметка този храм ще остане след политиците като знак на почитание сред другите вери. /…/ Има нещо надълбоко алегорично в това, че един храм е възобновен и отваря порти при започване на Българското европредседателство и то храм, който демонстрира почитание сред разнообразни религии. Това нещо няма по какъв начин да не изпраща обръщение и към хората към България, само че и към Европа.

Според нея, разговорът сред Турция и Европейски Съюз ще продължи с интензивността, с която е имало и до момента: Критериите би трябвало да бъдат нужното изискване, с цел да се приказва за участие на Турция в Европейски Съюз. Това, което България може да направи, е да поддържа отворени дипломатическите канали и да се опитаме да подобрим разговора сред Европа и Турция.

Нейнски уточни, че има резистентност на връзките сред България и Турция. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР